Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man tvingas jobba under semestern?

Hej, jag undrar vad lagen säger om en arbetsgivare kräver att en anställd ska komma in under sin semester och jobba.

Mvh,

Rådgivarens svar

2018-07-06

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

I Sverige har vi semesterlagen som fungerar som en social skyddslag för de anställda. Där anställda på bekostnad av arbetsgivaren får tid till vila och rekreation.

Om en arbetsgivare bryter mot lagen kan de komma att bli skadeståndsskyldiga. Vidare blir även kollektivavtal och andra avtal ogiltiga till den del de skulle strida mot semesterlagen, 2§ semesterlagen. Det är däremot tillåtet att avtala om mer långtgående förmåner än vad lagen stadgar.

Lagens stadgar att arbetstagare har rätt till 25 dagars semester per år, detta motsvarar 5 veckors ledighet. Om inte annat har avtalats mellan arbetsgivare och arbetstagare ska minst 4 veckor av dessa 5 veckor tas ut någon gång mellan juni-augusti enligt 12§ semesterlagen.

Sammanfattningsvis är svaret på din fråga, nej. Din arbetsgivare kan inte tvinga dig att komma in och arbeta under din semester, för då är det inte semester. Naturligtvis kan en arbetsgivare och en arbetstagare komma överens om att arbetstagaren exempelvis går på semester två veckor, kommer tillbaka och jobbar en vecka och sen tar ut tre veckor till. Men man kan inte på kort varsel kräva detta av sin arbetstagare, eller att arbetstagaren ens ska behöva jobba en dag av sin semester.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga och om någonting känns oklart är du välkommen att ställa en ny fråga.

Mvh,
Asal Gohari

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.