Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan min arbetsgivare arbetsbefria mig under min uppsägningstid på grund av trakasserier?

Hej! Jag påbörjade en ny anställning (en tillsvidaretjänst) som sjuksköterska på kommunen för tre veckor sedan. Sedan jag började har jag blivit väldigt illa bemött och behandlad av de andra två sjuksköterskorna och ej fått möjlighet till den inskolning som utlovades vid arbetsintervjun. Efter 1,5 vecka pratade jag med min chef och berättade hur situationen på arbetsplatsen var. Hon har samtalat med de andra sjuksköterskorna, men ingen förändring/förbättring har skett. Det har gått så långt att jag inte känner att jag vill fortsätta på arbetsplatsen längre (de andra sjuksköterskorna hånar och dumförklarar mig när jag ställer frågor, ignorerar, suckar och har talat illa om mig bland undersköterskorna). Jag har pga detta frågat min chef om jag kan få tjänstledigt (jag har blivit erbjuden ett 6 månader långt vikariat på ett annat jobb). Vi träffades i slutet av veckan och min chef meddelade då att jag inte får tjänstledigt. Hon rådde mig att säga upp mig. Till min fråga, vilka rättigheter och skyldigheter har jag i detta fall? Om jag säger upp mig (Jag har en månads uppsägningstid) kan jag bli arbetsbefriad under min uppsägningstid, relaterat till trakasserier och dåligt bemötande från kollegor? Eller bör jag se över möjligheten att bli sjukskriven under uppsägningstiden? Om jag får bli arbetsbefriad, har jag isåfall rätt till lön under min uppsägningstid? 

/Sjuksköterskan 

Rådgivarens svar

2019-10-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer att börja med att redogöra för vilka möjligheter det finns att bli arbetsbefriad under uppsägningstiden och vilken rätt man har till lön under den tiden. Jag kommer även kort att beskriva vad som gäller när man sjukskriver sig under uppsägningstiden. Därefter kommer jag att komma med råd.

Arbetsbefrielse
Regler om anställningsförhållanden finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Som arbetstagare är man som utgångspunkt skyldig att arbeta under uppsägningstiden. Däremot är det möjligt att avtala om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad. Arbetsbefrielse innebär att arbetstagaren och arbetsgivaren kommer överens om att arbetstagaren inte ska arbeta under uppsägningstiden eller stå till arbetsgivarens förfogande.

Under uppsägningstiden har man rätt till samma lön och anställningsförmåner som innan uppsägningen (12 § LAS). Skulle en arbetsbefriad arbetstagare under uppsägningstiden få en ny anställning har den tidigare arbetsgivaren dock rätt att avräkna dessa inkomster från uppsägningslönen (13 § LAS). Som arbetstagare har man alltså inte rätt till dubbla löner. Det är möjligt att avtala om att lön ska utgå utan avräkning. I så fall har arbetsgivaren inte rätt att göra avdrag på lönen ifall att man skulle skaffa en ny anställning under uppsägningstiden.

Arbetsgivaren behöver inte ange särskilda skäl till arbetsbefrielsen. En arbetsgivare är alltså fri att arbetsbefria en arbetstagare under uppsägningstiden, däremot är hen inte skyldig att göra det.

Sjukskrivning under uppsägningstiden
Det är enbart du, eventuellt i samråd med en läkare som kan besluta om sjukskrivning. I och med att man under uppsägningstiden fortfarande är anställd finns det dock inget som hindrar en arbetstagare från att vara sjukskriven under uppsägningstiden. En arbetsgivare är dock inte skyldig att betala ut lön som vanligt, däremot har arbetstagaren rätt till sjuklön enligt lagen om sjuklön.

Sammanfattning och råd
I och med att arbetsgivaren inte har en skyldighet att arbetsbefria en anställd är det upp till din arbetsgivare att fatta beslutet om hen vill arbetsbefria dig eller inte. Din arbetsgivare har alltså ingen skyldighet att arbetsbefria dig, även om du blivit utsatt för trakasserier. Jag skulle dock råda dig att tala med din arbetsgivare om möjligheten att bli arbetsbefriad under din uppsägningstid. 

Skulle du och din arbetsgivare komma överens om att du ska vara arbetsbefriad under uppsägningstiden kommer lön att utgå som vanligt. Skulle du få en ny anställning under anställningstiden har dock din arbetsgivare rätt att göra avdrag på lönen om ni inte kommer överens om någonting annat. Det är viktigt att en överenskommelse om arbetsbefrielse är skriftlig. Finns det inget skriftligt avtal kan det nämligen bli svårt att bevisa vad ni kommit överens om.

En arbetsgivare har ett stort arbetsmiljöansvar och ska jobba aktivt för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatsen. Om du anser att din arbetsgivare brustit i detta hänseende rekommenderar jag dig vidare att ta kontakt med ditt fackförbund. Hoppas detta gav svar på din fråga! Om du skulle behöva juridisk hjälp i framtiden kan du komma i kontakt med Familjens Jurist genom att följa denna länk

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.