Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan min arbetsgivare kräva att jag slutar om jag blir arbetsbefriad med lön?

Kan min arbetsgivare kräva att jag slutar om jag blir arbetsbefriad med lön?

Rådgivarens svar

2021-09-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag tolkar det som att din arbetsgivare vill säga upp dig men att du under uppsägningstiden ska vara arbetsbefriad och erhålla din vanliga lön. Jag kommer att redogöra för aktuella lagregler och ge förslag på hur kan gå vidare i en situation som din. Regler om anställningsförhållanden finns i lagen om anställningsskydd (LAS)

Saklig grund för uppsägning

En uppsägning ska enligt 7 § LAS vara sakligt grundad. En uppsägning kan antingen bero på arbetsbrist eller personliga skäl. En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig (omplaceringsskyldighet). Om uppsägningen beror på förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen, får den inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren har känt till antingen 1. mer än två månader innan underrättelse lämnats eller 2. om någon sådan underrättelse inte lämnats, två månader före tidpunkten för uppsägningen. Arbetsgivaren får dock grunda uppsägningen enbart på omständigheter som han har känt till mer än två månader om tidsöverdraget berott på att han på arbetstagarens begäran eller med dennes medgivande dröjt med underrättelsen eller uppsägningen eller om det finns synnerliga skäl för att omständigheterna får åberopas.

Uppsägningen skall ske skriftligen (8 § LAS) och beskedet ska lämnas till arbetstagaren personligen (10 § LAS). Arbetsgivaren är skyldig att på arbetstagarens begäran uppge de omständigheter som åberopas som grund för uppsägningen. Uppgiften skall vara skriftlig, om arbetstagaren begär det. (9 § LAS)

Arbetsbefriad under uppsägningstiden

I 11 § LAS finns regler om uppsägningstid. Den minsta uppsägningstiden är en månad.

Som arbetstagare är man som utgångspunkt skyldig att arbeta under uppsägningstiden, men det finns inget som hindrar att arbetsgivare och arbetstagare avtalar om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad under denna tid. Det är alltså en möjlighet som arbetsgivaren har, men ingen skyldighet. Skäl för arbetsbefrielsen behöver inte anges.

Under uppsägningstiden har man rätt till samma lön och anställningsförmåner som innan uppsägningen (12 § LAS). Det gäller även om man som arbetstagare är arbetsbefriad under uppsägningstiden. Skulle emellertid en arbetsbefriad arbetstagare under uppsägningstiden få en ny anställning har den tidigare arbetsgivaren rätt att avräkna dessa inkomster från uppsägningslönen (13 § LAS).

Rekommendation

LAS är semidispositiv vilket betyder att en arbetsgivare genom 2 § LAS kan avtala bort en del av reglerna i LAS med hjälp av kollektivavtal. Kravet på saklig grund kan emellertid inte avtalas bort. En arbetsgivare kan alltså inte kräva att en arbetstagare slutar utan vidare. Är uppsägningen emellertid sakligt grundad kan parterna avtala om att arbetstagaren ska erhålla lön men inte arbeta under uppsägningstiden. Anser man som arbetstagare att arbetsgivaren inte följer LAS eller att ens rättigheter som arbetstagare kränks kan man vända sig till sin fackförening om man har en sådan, eller till en jurist specialiserad inom arbetsrätt för hjälp.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.