Hej! Jag har hamnat i en situation som idag kändes något förnedrande. Min fd arbetsgivare hade 2018 gjort en jobb hos en kund, ett Cafe. cafeet hade flera gånger mailat att de betalt pengar. några pengar kom ej. så min fd chef ville åka till kunden för att prata. han bad mig följa med som vittne då han inte skulle kunna bli anklagad för något som han inte gjort. då även dokumenter med video så inga missförstånd eller påstående skulle kunna göras. alltså jag fanns med som vittnet nothing more nothing less. det slutade med att nin fd chef blev insläpt av personal och han kom åt de rör han monterat. sa till att han kom att stänga av vatten och tog bort det material han köpt. inget av detta sto jag bakom eller hade åsikt om. efter att vattnet var stängt blev han och jag ombedda att gå ut vilket vi gjorde, cafe ägaren kom och båda börja tjafsa och tillslut tillkallades polis. polisen intervjuade all ink mig. jag berättade om videon ville visa video, men det var inget det var intresserade av. det är inte vårt jobb. den ville alltså ej ta emot eller ens se den. där man kunnat se att personal inte någon gång bad oss gå föränn när han blev tillsagd och då gick ut. Så idag var jag på möte för jag ville veta vad jag var misstänkt för då jag fått brev, och tyckte det var okej med frågo farm tills att jag skulle känna att jag inte skulle vilja säga mer. men under samtalet kommer det fram att poliserna varken noterat att det fanns en video eller ens lagt detta om notering. och att jag stod misstänkt för skade görelse och olaga intrång utan att ens gjort något. därefter hävdade poliser att jag var tvungen att lämna dna prov. när jag menade att detta känns fel då detta inte nämts och att jag ville haft försvarare om detta nämnts från början. inte pg att jag döljde något utan att jag ansåg att jag inte gjort något felaktigt. min fråga är har polisen rätt att göra så här i ett fall som detta mvh
Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Jag tolkar din fråga som att du vill förstå om poliserna har hanterat ditt ärende korrekt med hänsyn till dna-provtagningen samt vägran att ta emot videofilmen.
Videofilmen
Enligt rättegångsbalken (RB) 23:1 ska en förundersökning inledas så snart det finns anledning att anta att ett brott har begåtts. En förundersökning är den utredning som Polisen genomför för att hitta personen som har begått brottet. Enligt RB 23:4 ska en förundersökning bedrivas objektivt. Polisen ska söka efter, ta tillvara och beakta alla omständigheter som talar såväl till den misstänktes nackdel som till den misstänktes fördel. Förundersökningen ska bedrivas så att ingen utsätts för onödig misstanke.
Det betyder att när Polisen utreder ett brott har de en skyldighet att samla in allt material som är av värde för utredningen. Om du har en videofilm som visar den händelse som Polisen utreder är det därför material som måste undersökas av Polisen. Från det du berättar anser jag därför att Polisen har brustit i sin objektivitet och i sin utredning av brottet.
Justitieombudsmannen (JO) är en myndighet som granskar att andra myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete. På deras hemsida kan du läsa mer om hur man anmäler myndighetspersoner man anser har handlat i strid med deras skyldighet.
DNA-provet
Jag tolkar det som att polisen bad dig att lämna ett salivprov för DNA-analys. Regler kring det hittar vi i RB 28 kap. AV RB 28:12 a framgår att ett DNA-prov genom salivprov får göras om
Enligt RB 28:12 b framgår att man också får ta salivprov om
Om dessa krav uppfylls kan polisen begära att du ska lämna ett salivprov. Av frågan tolkar jag det som att du blev delgiven misstanke om brott. Kravet på att du är skäligen misstänkt borde därför vara uppfyllt.
Skadegörelse regleras i brottsbalken (BrB) 12:1 och påföljden för skadegörelse är fängelse i högst två år. Olaga intrång regleras i BrB 4:6 andra stycket och påföljden för olaga intrång är böter. Fängelse kan man bara få för olaga intrång om brottet klassificeras som grovt.
Fängelse finns alltså i straffskalan för skadegörelse. Om Polisen då finner att det skulle gynna utredningen att ta ditt DNA-prov har de rätt att göra det.
Sammanfattning
Polisen har en skyldighet att utreda och ta hänsyn till alla bevis som framkommer i en brottsutredning. De borde därför ha tagit hänsyn till den film du kunde visa upp av händelsen. Detta är av särskild vikt om du menar att den filmen skulle kunna fria dig från eventuella misstankar. Jag rekommenderar därför att du anmäler händelsen till JO.
Rörande DNA-provet har Polisen däremot sannolikt rätt att avkräva dig ett salivprov.
Om du är misstänkt för brott är det alltid bra att ta kontakt med en försvarsadvokat som kan hjälpa dig att föra din talan. En försvarsadvokat kan också bistå med att se till att förundersökningen samt att en eventuell rättegång genomförs med hänsyn till dina rättigheter. Jag rekommenderar därför starkt att du tar kontakt med en försvarsadvokat.
Familjens Jurist kan hjälpa dig det med det mesta inom familjejuridiken men tyvärr inte rollen som försvarare. Om du har frågor inom familjerätten är du dock varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist alternativt ställa en ny fråga om ett annat ämne till Fråga Juristen.
Hoppas jag har lyckats svara på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.