Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Klandertalan avseende beslut i ideell föreningq

Hej
I vår förening hade vi årsmöte den 24 februari (ett kaosartat möte) där valdes en ny styrelse. Vi hade en röstlängd men röstningen stämdes aldrig av mot röstlängden. Dessutom lämnade en del deltagare mötet i förtid. Röstesultatet har alltså bara redovisats med den som vann. En av judtrtarna påpekade undret mötet att resultatet borde redovisas med hur röstningen fördelades. Sekreteraren så att det var inte alls nödvändigt. Det finns en del andra felaktigheter i protokollet. Således kan inte den ena justerade skriva under. Årsmötedsekretetsren har meddelat hen att hen skall inte ha några synpunkter utan hens uppgift är att skriva under. Denna styrelse har också uteslutit en ledamot ifrån styrelsen. Vad finns att göra?

Rådgivarens svar

2018-06-05

Hej! Tack för att du väljer att skicka din frågeställning till Fråga Juristen. Här följer ett svar på vad som gäller i din situation.

Det framgår tyvärr inte av frågan vilken slags förening det rör sig om, och jag kommer utgå ifrån att det är en ideell förening. Om mitt antagande är fel får du gärna skicka in fler frågor så vi kan ge ett svar lämpat utifrån föreningstyp.

Allmänt om ideella föreningar

Ideella föreningar är inte lagreglerade, vilket innebär att det inte finns några lagar som styr ideella föreningars sammansättning och organisation. Det finns domstolsavgöranden som kan vara vägledande i vissa frågor, men som huvudregel är ideella föreningar oreglerade.

Eftersom ideella föreningar inte är lagreglerade tar man istället utgångspunkt i stadgarna. Av stadgarna bör det bl.a. framgå vad föreningens syfte är, vilka som är röstberättigade, hur styrelsen väljs, hur många styrelseledamöter som styrelsen ska bestå av mm. Det är alltså varje enskild stadga som reglerar varje enskild förening.

Klandertalan

Av stadgarna i din förening bör det framgå vad som ska gälla vid årsmöte, val av ny styrelse och formella regler kring hur valet av styrelse ska gå till. Då jag inte vet innehållet i stadgarna blir det svårt att göra en bedömning av om förfarandet vid ert årsmöte strider mot stadgarna. Om förfarandet strider mot stadgarna finns det möjlighet till klandertalan.

Trots att ideella föreningar inte är lagreglerade följer det av allmänna rättsprinciper att en medlem, styrelse eller styrelseledamot i en ideell förening har rätt att föra en klandertalan om ett beslut som fattats av föreningens högsta beslutande organ, om beslutet strider mot stadgarna och är på den grunden ogiltigt.

Med klandertalan menas en rätt att få ett beslut prövat av rätten.

Av praxis har framkommit att en klandertalan inte kan formuleras som att ogiltigförklara ett helt årsmöte, utan en klandertalan får föras mot varje enskilt beslut som fattades under mötet, se hovrättens avgörande i RÅ 2012:33. En sådan talan bör även väckas så snart det är möjligt, då möjligheterna kan preskriberas om man väntar för länge. I RÅ 2012:33 ansåg hovrätten att det hade gått får lång tid sedan de avsedda besluten hade fattats, vilket i fallet var sex år.

Sammanfattning och råd

Mitt råd är att du läser eran stadga noggrant för att undersöka om du hittar regler eller riktlinjer för hur ert val av styrelse ska gå till. Om du anser att det som hände på ert möte i februari strider mot stadgarna har du möjlighet att skicka in en klandertalan till tingsrätten. Om tingsrätten skulle finna att ett eller flera beslut skulle vara ogiltiga som följd av att det stred mot stadgarna, kommer beslutet eller besluten att upphävas. Slutligen ska en sådan talan inte väntas med för länge då det skulle kunna resultera i att klanderrätten preskriberas.

Jag hoppas att du har fått svar på det du undra över. Skulle du vilja ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen är du välkommen att göra det! Om du vill genomföra en klandertalan, eller om du vill ha hjälp med att tolka stadgarna för att se om det finns gund för klandertalan, rekommnenderar jag att du bokar tid med en av våra erfarna jurister på Familjens jurist. Boka tid kan du göra här

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.