Hej!
Jag har 32 års arbetslivserfarenhet inom mitt yrke. Har gått utbildningar samt har fina referenser. Min lön är usel. Har bara ingångslön och tjänar lika mycket som en 20 åring. Har ej haft något medarbetarsamtal eller lönesamtal. Min chef tycker inte att det behövs och om vi skulle ha ett medarbetarsamtal så har det ej med lönen att göra säger han. Han har ej heller någonting med lönesättningen att göra säger han. Vårt fackförbund Kommunal medger att de tycker att jag har en alldeles för låg lön. Det skiljer tusenlappar. De lovade att hjälpa mig nu när den nya potten hade förhandlats fram. Men istället för individuell lönesättning sattes en generell lönesatsning. Mitt fackförbund hade ingen aning om detta säger de. De visste inte att lönesättningen var klar. De hade ej fått några klartecken om detta säger de. Nu har de lagt fram en framställan angående min lön efter påtryckningar från mig. I deras framställan får jag inte en enda krona extra. Vi måste följa avtalet säger de.
I vårt kollektivavtal står detta : Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens arbetsuppgifternas art och innehåll,individuell kompetens och duglighet. Ökad erfarenhet och mångkunnighet bör ge utslag i den individuella lönesättningen.
Min chef och hans företag vill inte se CV eller referenser utan anser att de inte säger någonting om mig. De sade även att det är inte säkert att en som har arbetat i 32 år som jag sopar bättre än de nya yngre.
Kan man be facket att hjälpa mig att driva denna sak i en domstol då chefen och företaget inte har vare sig medarbetarsamtal och lönesamtal. De bryter även mot kollektivavtalet. Om inte hur ska jag gå vidare.
Tacksam för svar och hjälp.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Kollektivavtal regleras i lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, där det också framgår vilka rättigheter och skyldigheter som parter har när de tecknar kollektivavtal och enligt lag. Om en process skulle inledas, är det lagen om rättegången i arbetstvister som kan bli relevant för dig. Nedan kommer en redogörelse för din situation med råd om hur du bör gå tillväga härnäst.
Lönesättning
Lönesättningen kan se olika ut på olika arbetsplatser och i olika kollektivavtal. Eftersom du anger att Kommunal är ditt fackförbund och hänvisar till ett kollektivavtal, förutsätter jag att du omfattas av ett centralt kollektivavtal som Kommunal har tecknat med en arbetsgivarorganisation. Lönerna bestäms i förhandlingar om kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Till grund för förhandlingarna finns en lönepolitik. När de centrala kollektivavtalen är klara sker även lokala förhandlingar mellan fackförbundet och en lokal arbetsgivare. Det är arbetsgivarna lokalt som sätter lönerna, efter förhandlingar med fackförbundet. Hur fördelningen blir för de anställda kan variera beroende på vilket lönesystem som tillämpas på arbetsplatsen.
När kollektivavtalet anger att lönesättningen ska vara individuell och differentierad innebär det att det ska finnas en koppling mellan ens lön, arbetsuppgifter och arbetsresultat och att ens ansvar, resultat, utbildning, kompetens och utveckling är grunder för hur lönen ska sättas. Det brukar också vara det man presterat under det senaste året som är underlag för vad en eventuell löneökning blir. Inom ditt fackförbunds kollektivavtalsområde ska man ha regelbundna lönesamtal, där man diskuterar vad som kan göras för att förbättra lönen. Via dessa samtal ska det finnas en möjlighet att få en löneutveckling.
När arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet
Du som arbetstagare har rätt till de avtalsvillkor som framgår av kollektivavtalet. Om du anser att arbetsgivaren inte följer kollektivavtalet kan du absolut ta hjälp av facket. En rekommendation är att börja med att vända dig till din fackliga representant som kan inleda en dialog med arbetsgivaren. Ofta finns det reglerat i kollektivavtalet vilka åtgärder som kan vidtas när en arbetstagare har för låg lön eller får en låg eller obefintlig löneökning. Facket kan också kalla till en tvisteförhandling med din arbetsgivare, vilket görs när en tvist finns om något som inträffat. Man förhandlar då i syfte att nå en uppgörelse eller samsyn.
Kommer fackförbundet och arbetsgivaren inte överens kan facket väcka talan i arbetsdomstolen. Om fackförbundet inte gör detta, kan även du som enskild arbetstagare väcka talan i tingsrätten. Resultatet av att arbetsgivaren bryter mot ett kollektivavtal kan bli att de drabbas av påföljder, till exempel skadestånd till dig för skadan som du drabbats av.
Jag hoppas att detta besvarade dina frågor och gav dig vägledning i hur du kan göra nu! Eftersom situationen är väldigt specifik och svaret kan variera mycket beroende på var man arbetar och vilket fackförbund man är medlem i, kan jag enbart ge dig ett allmänt svar. Jag rekommenderar dig att vända dig till din fackliga representant för vidarehjälp i första hand, för att titta närmre på vad dina rättigheter är enligt ditt kollektivavtal och för att se om det är läge att inleda en tvisteförhandling. Vill du ta kontakt med en jurist, kan du göra det genom att följa denna länk. Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Lovisa
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.