Hej!
Jag skulle vilja få några frågor utredda om kommuner som jag inte lyckas hitta definitiva svar på. Jag tackar så mycket på förhand för er möda, det uppskattas verkligen!
Hur kan jag fastställa vilken juridisk form min kommun har?
Bolagsverket säger att en 2:a som första siffra på ett org. nummer är trossamfund. Wikipedias länk till Skatteverket om vad en 2:a innebär, (statlig enhet, kommun) är borta.
Hur kommer det sig att många av våra kommuner är moderbolag i koncerner? Vad jag kan se bland böcker med juridiska begrepp så är moderbolag alltid företag, en del säger till och med aktiebolag. Finns det någon lag som säger att kommuner kan agera som moderbolag inom koncerner? Eller agerar kommuner på något sätt som bolag, så att de kan bedriva näringsverksamhet? Min kommun, UPPSALA KOMMUN, är registrerat 2003, även för f-skatt.
Var ligger våra kommuner registrerade?
Jag kan verkligen inte hitta våra kommuner på något av SCB's register. Efter vad jag har förstått så ska våra kommuner finnas registrerade hos dem. Det närmaste jag har kommit är myndighetsregistret, men har ingenting där hittat. Har ni någon idé om hur man kan ta sig till väga för att hitta registret för våra kommuner?
Varför väljer man att skriva med stor stil, som UPPSALA KOMMUN? Vad har det för juridisk innebörd?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Det är väldigt många delfrågor inbakat i din fråga, så jag har delat in mitt svar i tre delar. Om det är någonting du anser att jag inte har svarat på så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga så hjälper vi dig.
Vilken juridisk person är en kommun?
Kommuner är sina egna juridiska personer. Det framgår inte av någon lag, varken regeringsformen eller kommunallagen. Det framgår inte heller av aktiebolagslagen att aktiebolag är juridiska personer, eller av handelsbolagslagen att handelsbolag är juridiska personer. Ideella föreningar är t.o.m. juridiska personer utan att det finns en lag som reglerar hur de verkar. Det finns således inga lagregler som säger att det eller den är juridiska personer. En juridisk person är kort och gott någon som kan förvärva tillgångar, ådra sig skulder och ta tillvara sina rättigheter i en rättegång.
Kan kommuner bedriva näringsverksamhet?
Det korta svaret är ja. I kommunallagen står det att
Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och syftar till att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna.
Det vanliga är att kommunen äger bolag, s.k. kommunala bolag. Kommunala bolag är ingen egen juridisk person, utan dessa bolag är vanligtvis aktiebolag. Uppsala kommun har vad jag kan hitta tre kommunala bolag: Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB, Uppsala Kommun Skolfastigheter AB och Uppsala Kommun Förvaltningsfastigheter AB. Fastighetsbolag är antagligen den vanligaste typen av kommunala bolag. Exempel på statliga bolag är annars SJ, PostNord och Svenska Spel.
En kommun kan inte vara moderbolag i en koncern. Enligt aktiebolagslagen är det endast aktiebolag som kan vara moderbolag. En kommun kan dock äga ett bolag, som i sin tur är moderbolag i en koncern. Gävle kommun förklarar det väldigt bra och pedagogiskt på sin hemsida.
Var är kommuner och kommunala bolag registrerade?
Kommunerna finns listade på Sveriges kommuner och landstings hemsida. Vad gäller de kommunala bolagen kan de vara svårare att finna. Jag skrev ovan att Uppsala kommun äger tre bolag. Det är de bolag som kommer fram på Bolagsverkets hemsida när man söker på Uppsala kommun. Det kan alltså vara så att Uppsala kommun äger fler bolag, som inte har Uppsala kommun i sitt namn. Jag kommer exvis från Växjö. Växjö kommun äger via sitt energibolag tillsammans med ett antal andra kommuner ett bolag som heter Wexnet AB. Det kommer inte fram i Bolagsverkets register om man söker på Växjö kommun. För att ta reda på vilka kommunala bolag som finns här i Uppsala rekommenderar jag dig att kontakta kommun och fråga. De kan då berätta vilka bolag de äger, men också vilka bolag som deras bolag äger (Växjö kommun äger ju exvis Växjö Energi AB som i sin tur äger Wexnet AB).
Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om det är något mer du undrar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.