Hej!
Om man har skickat in en överklagan till förvaltningsrätten i ett sjukersättningsärende, kan man komplettera med nya intyg i ärendet fast det gått vidare till förvaltningsrätten? Går en överklagan att ta tillbaka? Har hört att det ibland är enklare att bara göra en ny ansökan från nytt datum.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Här nedan följer ett svar på vad som gäller för dig.
Som jag förstår din fråga har du skickat in en överklagan till förvaltningsrätten som du vill komplettera med ytterligare underlag.
Överklaga förvaltningsbeslut
Inom svensk förvaltningsrätt har man tre veckor på sig att överklaga ett beslut om inget annat framgår av specialförfattning. Regler om sjukersättningsärenden återfinns i Socialtjänstlagen, och där framgår ingen specifik överklagandefrist. Detta innebär att överklagandefristen för ditt ärende är tre veckor från den dag då du fick del av beslutet som du valde att överklaga.
Inom tidsfristen på tre veckor ska du alltså ha skickat in din ansökan och därmed även bifogat de uppgifter som du anser är relevanta för din överklagan. Om du önskar att tillföra nya uppgifter efter det att du har skickat in din överklagan bör det framgå av din överklagan att du ämnar tillföra nya uppgifter och när de väntas inkomma till förvaltningsrätten.
Om du inte har angett att det kommer att tillföras ytterliga underlag kan man ansöka om anstånd att komplettera sin talan hos förvaltningsrätten, som avgör då om de skäl du har angett för varför du ska få komplettera din talan är tillräckliga.
Ta tillbaka överklagan
Fram till dess att en dom eller ett beslut har fattats har du rätt att ta tillbaka din överklagan. Din nya överklagan måste dock följa samma regler om tidsfrister som jag nämnde ovan, alltså måste din nya överklagan skickas in inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet som du valde att överklaga.
Råd
Beroende på om tidsfristen för överklagande har löpt ut kan det vara enklare att ta tillbaka din överklagan och skicka in en ny. Jag vill dock inte råda dig till att göra detta innan du tagit reda på hur tidsfristen ser ut för din möjlighet att överklaga ärendet. Skulle du ta tillbaka din överklagan och det visar sig att tidsfristen löpt ut, då har du ingen möjlighet att överklaga alls.
Det är svårt att besvara hur förvaltningsrätten skulle behandla senare inkomna uppgifter som ämnar att komplettera det som skickades in med överklagan, men om du vill komplettera din talan (ditt överklagande) med ytterligare underlag har du alltså möjlighet att begära anstånd.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om det är något annat du undrar över är du alltid välkommen att skicka in fler frågor till oss här på Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.