Hej! Jag arbetar på ett företag men har nyligen blivit uppsagd pga arbetsbrist. Min arbetstid har varit 50%. Min arbetsgivares främsta verksamhet består av att arbetsgivaren är distributör av ett flertal varumärken som arbetsgivaren säljer till återförsäljare. Några av dessa säljer arbetsgivaren själv i en liten webbshop, utöver detta driver arbetsgivaren även en salong. Jag har några veckor kvar av min uppsägningstid och vill nu starta min egna verksamhet i form av en webbshop med liknande varumärken som då kommer vara huvudverksamheten. Räknas detta på något sätt som en konkurrerande verksamhet? Jag har pratat med andra företagare som säger nej på den frågan men är fortfarande osäker och vill bara veta om jag kan starta nu direkt eller om jag måste vänta?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om i vilken utsträckning en arbetstagare får bedriva konkurrerande verksamhet efter att anställningen upphört. Regler för detta finns i lagen om anställningsskydd (LAS) och i lag om skydd av företagshemligheter (FHL).
Under anställningstiden omfattas arbetstagaren av en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren, vilket bl.a. innebär att denna inte ska bedriva eller främja konkurrerande verksamhet som kan skada arbetsgivaren. En konsekvenserna av att bryta mot lojalitetsplikten är att arbetstagaren riskerar att bli uppsagd (7§ LAS), avskedad (18§ LAS) samt bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren. Hur omfattande lojalitetsplikten sträcker sig varierar inom olika yrken och kan även bero på vilken ställning du har - ju mer ansvar desto längre sträcker sig lojalitetsplikten. När det gäller konkurrerande verksamhet är det viktigt att betona att brott mot lojalitetsplikten kan föreligga innan själva verksamheten startas. Det räcker med att det finns planer på att bedriva konkurrerande verksamhet och att det föreligger risk för skada för arbetsgivaren. Lojalitetsplikten slutar att gälla när anställningen upphör om det inte finns en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal. I vissa branscher är det vanligt att arbetstagare förbjuds att bedriva konkurrerande verksamhet en tid efter att anställningen upphört.
Även om en anställning har upphört och det inte föreligger en konkurrensklausul så måste lagen om skydd av företagshemligheter beaktas när arbetstagaren ska starta konkurrerande verksamhet. Som företagshemlighet räknas information som en näringsidkare håller hemlig eftersom att den vid spridning skulle kunna skada verksamheten (1§ FHL). En arbetstagare bereder sig tillgång till företagshemligheter från sin arbetsgivare riskerar att bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren (7§§ FHL).
Eftersom att du fortfarande har uppsägningstid kvar skulle jag avråda dig från att starta en verksamhet som är likartad din nuvarande arbetsgivares. Även om jag inte vet exakt vad det är du ska sälja då verkar det på din beskrivning som att du ska starta en konkurrerande verksamhet. Om du startar en konkurrerande verksamhet som orsakar ekonomisk skada för din arbetsgivare, genom intäktsförluster eller på annat sätt riskerar du att arbetsgivaren kräver dig på skadestånd. Om du inte vill vänta på att uppsägningstiden tar slut så kan du gå till arbetsgivaren och fråga om det finns möjlighet att skriva ett avtal där det framgår att arbetsgivaren ger dig tillstånd att bedriva konkurrerande verksamhet. Det är nog osannolikt att arbetsgivaren går med på det, men du kan ju alltid försöka. Det är även viktig att du kollar i ditt anställningsavtal eller hör dig för med facket om det finns en konkurrensklausul i ditt kollektivavtal som förbjuder sig från att bedriva konkurrerande verksamhet efter att anställningen har upphört. En annan sak som du bör tänka på är att inte skriva ned, eller på annat sätt ta med information från din nuvarande arbetsgivare som kan betraktas som en företagshemlighet, det gäller bl.a. kundregister, och inköpspriser.
Det är svårt att vara mer specifik i din situation eftersom att jag inte kan alla omständigheter i din specifika fall. Generellt sett ska man som arbetstagare vara försiktig med att starta konkurrerande verksamhet mot sin arbetsgivare och jag tycker du har gjort rätt som hör dig för om detta på olika håll eftersom det är lätt att trampa på en mina. Om du fortfarande har fler frågor tycker jag att du ska vända dig till facket eller en juristbyrå som specialiserar sig på arbetsrätt. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.