Om min man har separerat från sin sambo och för tillfället bor hos sina föräldrar. Kan sambon då göra en adressändring till sina föräldrars adress utan att detta påverkar då hon står som ägare 50% av huset som hon och hennes sambo hade tillsammans.
Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga!
Nedan redogörs för vad som styr äganderätten för ett hus (fast egendom) om denna kan påverkas av en adressändring, samt om adressändringen kan påverka bodelning.
Äganderätt till ett hus
Äganderätten till ett hus (fast egendom) är formbunden i den bemärkelsen att den juridiska äganderätten uteslutande styrks via ett skriftligt köpeavtal som är underskrivet av säljaren och av ägaren (se 4 kap. 1 § jordabalken). Syftet med en adressändring är bland annat att du ska betala din skatt till rätt kommun, inom vilken kommun som du är berättigad till bidrag och förmåner, var du får rösta, och var du får din post. Äganderätten till huset påverkas inte denna av en adressändring.
Kan adressändringen påverka en eventuell bodelning?
Regler om sambos gemensamma bostad återfinns i sambolagen. Enligt 2 § sambolagen, upphör ett samboförhållande till exempel när samborna flyttar isär. Sambos anses ha flyttat isär när en av dem har bosatt sig på annat håll. Den omständigheten att en sambo har gjort en adressändring hos skatteverket kan således tillmätas betydelse vad gäller frågan vilken dag samboförhållandet upphörde.
På begäran av en sambo ska en bodelning göras efter samboförhållandets upphörande. Detta är alltså inte (som vid giftemål) något som alltid sker, utan en sambo måste framställa en sådan begäran. Begäran om bodelning ska senast framställas 1 år efter det att samboförhållandet upphörde. I bodelningen ska sambornas gemensamma bostad och bohag ingå (3 §). Din mans och dennes före detta sambos hus ska således ingå i bodelningen. Möjligtvis kan den dagen som samboförhållandet upphörde, räknas från den dag som adressändringen skedde. Slutsatsen är alltså att anmälan till skatteverket om adressändring kan få betydelse vad gäller inom vilken frist som det är möjligt att som sambo framställa begäran om bodelning.
Om din man och hans före detta vill ha hjälp med att göra bodelningen, eller ytterligare juridisk rådgivning så kan de använda sig av en av våra tjänster eller boka tid över telefon eller på ett kontor när dig, här!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.