Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kontrollavgift vid felaktigt angivet registreringsnummer

Hej! Har en fråga ang. parkeringsböter. Ställde mig på en hotellparkering i Brommatrakten som hanteras av ett privat parkeringsbolag. Jag betalade parkeringsavgift för hela tiden jag skulle stå där, men när jag kom ut nästföljande morgon hade jag fått 2 st parkeringsböter. Det visade sig att jag tryckt in en siffra fel när jag slog in bilens registreringsnummer. Jag skickade följande ”framställan” till parkeringsföretaget: 

-       Parkeringsvakten hittar en bil som det inte betalats någon parkeringsavgift för. 

-       En betalningsavgift har betalats för en bil med ett registreringsnummer som skiljer sig åt med en siffra. 

-       Pengarna har kommit från mitt kort. Jag har kvittot kvar. 

-       Jag står som ägare på en bil med ett registreringsnummer som skiljer sig med en siffra jämfört med det registreringsnummer som angavs vid betalning.

-       Det finns inget fordon i Transportstyrelsens bilregister som har det registreringsnummer som jag angav vid betalning. 

Därmed anser jag att det är visat bortom allt rimligt tvivel att parkeringsavgiften som betalades för det felskrivna registreringsnumret egentligen avsåg min bil. Det viktiga är egentligen inte om man råkat trycka in en siffra fel, utan att man kan visa att parkeringsavgiften är betalt. Det är inget brott i sig att skriva en siffra fel i registreringsnumret. Vad gäller här? Alla vet att jag egentligen betalade parkeringsavgiften (har kvitto på det) för min bil och inte för en bil som inte finns. 

Rådgivarens svar

2022-12-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Din fråga handlar om felskrivet registreringsnummer vid betalning av parkeringsavgift. Jag kommer därför gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation. 

Parkering på privat mark

Vid olovlig parkering på privat mark gäller lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP). Lagen gäller vid parkering inom så kallade inhägnade områden, så som särskilt anordnade parkeringsplatser eller parkeringshus. I lagen benämns parkeringsböter som kontrollavgift. 

En markägare som upplåter ett område för parkering får ta ut en kontrollavgift om ett fordon olovligen parkerats inom området (LKOP 1 §). Parkeringen är olovlig om fordonet parkerats i strid mot förbud eller villkor som markägaren har beslutat. Kontrollavgiften får bara tas ut om parkeringsförbudet eller parkeringsvillkoren tydligt har tillkännagetts genom skyltning på platsen (LKOP 3 §). En ny kontrollavgift får tas ut för varje påbörjat kalenderdygn som en olovlig parkering pågår, men det måste gå minst sex timmar mellan utställandet av kontrollavgifterna (LKOP 5 §). Högst fem kontrollavgifter får tas ut för samma olovliga parkering. Kontrollavgift får inte tas ut om det med hänsyn till omständigheterna i samband med den olovliga parkeringen skulle framstå som uppenbart oskäligt att ta ut en kontrollavgift (LKOP 10 §). 

Felskrivet registreringsnummer vid betalning

I RH 2016:42 hade en bilist betalat föreskriven parkeringsavgift genom en så kallad SMS-biljett. Enligt instruktioner på platsen skulle fordonets registreringsnummer anges vid betalning. Bilisten angav registreringsnumret felaktigt, men betalade i övrigt korrekt summa enligt angiven taxa. Frågan var om bilisten därmed betalat avgiften på det sätt som angetts på platsen.  

I och med att bilisten angav sitt registreringsnummer felaktigt var det inte möjligt för parkeringsvakten att kontrollera om parkeringsavgift hade betalats vid det aktuella tillfället. Hovrätten ansåg därför att bilisten inte betalat parkeringsavgiften på det sätt som angavs på platsen och att bilisten var betalningsansvarig i enlighet med parkeringsanmärkningen. Den omständigheten att bilisten faktiskt betalat ett belopp och att det i efterhand varit möjligt att härleda betalningen till det aktuella tillfället medförde inte någon annan bedömning.

Din situation och rekommendation 

Genom att skriva fel registreringsnummer har du registrerat fel fordon vid parkeringstillfället, vilket innebär att det inte fanns någon giltig parkeringsbiljett för fordonet som var parkerat på platsen. En markägare har rätt att ta ut en kontrollavgift om en bilist inte följer de villkor som markägaren satt upp för att få parkera på platsen. Du som bilist har ett ansvar att förvissa dig om villkoren samt följa dessa. Förutsatt att parkeringsvillkoren framgick tydligt på platsen gäller alltså att parkeringsvakten hade rätt att bötfälla dig. Det faktum att du faktiskt betalat ett belopp och att det i efterhand går att härleda betalningen till det aktuella tillfället bör inte medföra någon annan bedömning, detta ligger i linje med hovrättens bedömning i RH 2016:42. Det bästa är därför att betala kontrollavgiften trots att det endast varit ett misstag från din sida som föranlett den. 

Du skriver också att du fått två kontrollavgifter vid samma parkeringstillfälle. Det är tillåtet att ta ut en ny kontrollavgift för varje påbörjat kalenderdygn som en olovlig parkering pågår, men det måste ha gått sex timmar mellan utställandet av kontrollavgifterna. Maximalt får fem kontrollavgifter tas ut för samma olovliga parkering. Det framgår inte av din fråga om de kontrollavgifter som du fick avser olika kalenderdygn eller om det gått minst sex timmar mellan utställandet av dem, men om så är fallet så har parkeringsbolaget inte agerat felaktigt. Om detta däremot inte efterföljts bör du så snart som möjligt kontakta parkeringsbolaget som utfärdat avgiften för att bestrida den. Om du betalar kontrollavgiften innebär det att du accepterar den, om du vill bestrida den bör du därför låta bli att betala avgiften tills ni rett ut om kontrollavgiften är felaktig eller inte.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.