Hej. Jag köpte en bostadsrätt tillsammans med en individ för ett par år sedan, där jag stod för hela kontantinsatsen. En tid senare skrev denne ett skuldbrev till mig där det kortfattat står att hen är skyldig mig en summa på över 50.000kr och skrev under.
Nu är bostaden sålt och hen vägrar betala tillbaka summan, men jag har kvar dokumentet.
Jag har även bekräftelse på sms konversation.
Vad kan jag göra för att få ut pengarna, kan jag kräva ränta, hur gör jag?
Tacksam för svar
Vänliga Hälsningar
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Om skuldebrev
Regler rörande skuldebrev finns i skuldebrevslagen. Ett skuldebrev är ett skriftligt avtal om en skuld mellan två parter. Skuldebrev upprättas vanligtvis när den ena parten lånar pengar av den andra. Skuldebrevet fungerar då som ett kvitto på skulden och ett bevis på lånet. I skuldebrevet ska det framgå vilket belopp skulden uppgår till, vilka parterna är samt när och hur skulden ska bli återbetald. Det kan även införas villkor om ränta. Ett skuldebrev bör undertecknas av parterna.
Betalning av skuld och ränta
I 5 § skuldebrevslagen framgår det att om parterna inte har avtalat om en förfallodag är gäldenären (den som är betalningsskyldig) skyldig att betala skuldebrevets summa när borgenären (den som lånat ut pengar) kräver det. Rörande ränta gäller räntelagen. Om det har avtalats om en särskild förfallodag ska ränta utgå från förfallodagen, 3 § räntelagen. Om det inte har avtalats om en förfallodag ska ränta betalas från 30 dagar efter det att borgenären har skickat en räkning eller på annat sätt framställt krav på betalning av ett bestämt belopp och angivit att underlåtenhet att betala medför skyldighet att utge ränta, 4 § räntelagen. Räntan beräknas utifrån referensräntan ökad med åtta procentenheter, 6 § räntelagen. Idag innebär det att räntan på ett år är 8 %.
Hur att gå tillväga för att kräva betalning av skuld?
När man har betalningskrav kan man vända sig till Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande. Detta regleras i lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning. Ansökan ska innehålla kravet och grunden för kravet. Kronofogden kontaktar då personen som är betalningsskyldig. Om denne har invändningar kan Kronofogden skicka ärendet vidare till tingsrätten. Ansökningsavgiften hos Kronofogden är 300 kronor. Går ärendet vidare till domstol dras det man redan har betalat av från domstolens ansökningsavgift. Om man från början vet att motparten har invändningar mot kravet bör man vända sig direkt till tingsrätten med en stämningsansökan.
Om man vill att tvisten ska avgöras av domstol direkt ska man lämna in en lämna in en stämningsansökan, vilket kostar 2 800 kr om kravet är över 23 800 kr. Att inleda in rättegång är förenat med en ekonomisk risk då den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnad.
Din situation
Huruvida en ränta bör betalas beror på om ni har kommit överens om något förfallodatum i skuldebrevet. Om inte så börjar räntan löpa först 30 dagar efter att du framställt krav på betalning och angett att underlåtenhet kommer att leda till en skyldighet att betala ränta. Jag rekommenderar att du i första hand gör detta. För att kräva personen på betalning kan du även ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. En annan möjlighet är att ansöka om stämning hos tingsrätten, vilket dock kan vara förenat med högre kostnader. I en sådan situation kan det vara en god idé att ta kontakt med en jurist som kan företräda dig vid en eventuell tvist. Vi samarbetar med Familjens Jurist. Du kan boka tid med en jurist hos Familjens Jurist här.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.