Ett "silent" personlam.
Får man spela in ljud om det föreligger en "brottslig" händelse?
Får angränsande (medvetna) vittnen spela in ljud?
Får angränsande (omedvetna) vittnen spela in ljud?
Skulle en sådan inspelning kunna användas som bevisning i en rättegång?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Får man spela in ljud?
I svensk rätt finns det ganska få regler som handlar om ljudinspelningar. En begränsning av rätten att spela in ljud finns dock i 4 kap. 9 a § brottsbalken, vari framgår att det är förbjudet att i hemlighet spela in andra personers samtal, som förs i enrum eller annan icke-offentlig sammankomst. Om man spelar in sådana samtal begår man brottet olovlig avlyssning. Straffet för den som gör sig skyldig till olovlig avlyssning kan bli upp till två års fängelse.
Det är alltså fritt fram att spela in sina egna samtal. Om man blir utsatt för ett brott och själv medverkar i konversationen bör man alltså kunna spela in ljudet, utan att begränsas av förbudet mot ljudinspelning. Ett vittne, medvetet eller omedvetet, får inte spela in ljud från andra personers privata samtal, eftersom vittnet då begår brottet olovlig avlyssning.
Om det är fråga om mer omfattande ljudinspelningar kan kameraövervakningslagen gälla. För att bland annat få spela in ljud på allmänna platser krävs, enligt kameraövervakningslagen, ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen.
Kan ljudinspelningar användas som bevis i en rättegång?
Enligt principen om fri bevisföring, som används i svenska rättsprocesser, ska rätten efter samvetsgrann prövning av allt som förekommit avgöra vad i målet är bevisat. Det innebär att parterna i en rättegång får lägga fram all bevisning – oavsett hur bevisningen kommit fram. Ljudinspelningar kan alltså alltid användas som bevis i en rättegång.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Om du behöver ytterligare hjälp är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Med vänliga hälsningar,
Olivia Onwuta
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.