Hej.
En vän till mig har gjort något extremt korkat. Han har tagit snabblån från 6 olika banker i sitt egna namn men med falska uppgifter om anställningsform, hur mycket kapital han äger samt att han inte har några andra lån (vilket han har).
Han hade tidigare bra förutsättningar för att betala tillbaka lånen men inte nu längre då han blivit arbetslös.
Nu ligger han ca. 270 000 i skuld och kan inte betala tillbaka.
Han har i avsikt att ringa upp bankerna och erkänna allt men han vill förbereda sig för vad han kan förvänta sig i framtiden.
Han har ett tidigare strafföreläggande på ringa narkotikabrott sedan ca. 3-4 år tillbaka men är annars ostraffad.
Kommer det väckas åtal per automatik? Och är det i så fall fängelse som väntar honom?
Han lider av grov depression samt alkoholism och har mer eller mindre använt de mesta av lånen för att köpa alkohol och droger. Kan detta påverka domen?
Om han endast säger till bankerna att han inte kan betala, kommer då kronofogden i ett senare skede kunna se att han ansökt med fel uppgifter?
Tack i förhand
Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller för din väns situation.
Bankernas skyldighet till kreditupplysning
Enligt konsumentkreditlagen framgår att kreditgivarna, det vill säga bankerna, har en skyldighet att göra en gedigen kreditupplysning innan de beviljar lån. Det framgår bland annat att kreditgivare har en skyldighet att se till att konsumenten har ekonomiska förutsättningar för att kunna betala tillbaka de lån de tar (Konsumentkreditlagen § 12), vilket även framgår av Lag om bank- och finansieringsrörelse Kap 8 § 1. Det huvudsakliga syftet med kreditupplysning är att förebygga att en lånetagare inte ska hamna i en sådan situation som din kompis har hamnat i där hen inte kan betala. Det är alltså bankernas främsta ansvar att se till att de har tillräcklig information för att avgöra huruvida lånetagarens möjlighet att betala tillbaka är fullgod. Mot bakgrund av dessa krav tycker jag att det verkar oseriöst att bankerna inte har gjort en bättre kreditupplysning av din vän, exempelvis genom UC som ju rimligtvis skulle försett bankerna med information om din väns övriga lån. Trots att din vän har lämnat felaktig information så ska inte banker bevilja lån baserat på enbart konsumenternas egna information. Vid misstanke om att banker brister i sin kreditupplysningsskydlighet kan man kontakta Finansinspektionen, då en bristfällig kreditupplysning inte bara kan vara skadlig för din vän utan även för många andra människor och Sveriges ekonomi generellt.
Har konsumenter en skyldighet att lämna riktiga uppgifter?
Självfallet ska man alltid lämna korrekta uppgifter till banker när man ansöker om ett lån. Däremot är det inte direkt straffbart att lämna felaktiga uppgifter som det exempelvis hade varit om din vän hade ansökt om ett bidrag istället för ett lån. Skälet till detta är främst att ett lån tas på egen risk och att det medför en amorterings- och räntebetalningsskyldighet hos konsumenten. Att din vän har lämnat felaktiga uppgifter angående hans betalningskapacitet medför ju bara en besvärligare situation för honom själv, då hans betalningsskyldighet kvarstår. Att ha missbruksproblematik är ingenting som kan leda till att lån avskrivs, utan kan dessa inte betalas kommer de såsmåningom omvandlas till en fordran som ska drivas in av Kronofogden. Om din vän inte kan betala kan Kronofogden ha rätt att utmäta hans tillgångar.
Sammanfattning
Med andra ord är din vän lämnade felaktig information till bankerna vid lånetagandet inte straffbart i den mån att din vän riskerar någon påföljd. Däremot kvarstår hans betalningsskyldighet trots hans situation. Vad han skulle kunna göra är att kontakta bankerna är fråga om uppskov med betalningen och förhandla om räntan. Ni kan även anmäla bankerna till Finansinspektionen och berätta att ni misstänker att de inte gör en tillräcklig kreditprövning av deras kunder. Något din vän dessutom kan göra är att kontakta vårdcentralen eller socialtjänsten för att se vad det finns för hjälp att erbjuda mot hans missbruksproblematik så att liknande situationer slipper uppstå i framtiden. Om ni behöver ytterligare hjälp är ni mer än välkomna att kontakta våra jurister på Familjens Jurist som arbetar specifikt med inkasso- och kronofogdsfrågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.