Min man har gått bort. När jag gick igenom alla papper upptäckte jag att han fört över ca 1 000 000 kr till våra döttrar under de senaste 10 åren. Detta skedde genom ett av hans bolag. Nu äger jag bolaget.
I kontoutdragen står det "lån" vid några av överföringarna.
För övrigt hade vi delad ekonomi vad gäller privatlivat, och inget äktenskapsförord. Har jag rätt att kräva tillbaks några pengar?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Svaret på din fråga beror i stor utsträckning på om det bolag som lånen skedde ifrån är ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. För aktiebolag finns regler om låneförbud vilket förbjuder lån från aktiebolaget till vissa särskilda personer. Till skillnad från aktiebolagslagen (ABL) innehåller lagen om handelsbolag och enkla bolag (HBL), vilken b.la. innehåller regler om handelsbolag, inga bestämmelser om kapitalskydd. Till skydd för ett handelsbolags borgenärer gäller i stället enligt 2 kap. 20 § HBL att bolagsmännen svarar solidariskt för bolagets förpliktelser. 2 kap. 3 § HBL stadgar att åtgärder som är främmande för bolagets verksamhet får vidtas endast med samtliga bolagsmäns samtycke. Ändamålet får bedömas utifrån bolagets verksamhetsområde och syfte. Att såsom ägare eller närstående låna från en enskild firma, handelsbolag eller ett kommanditbolag är därmed tillåtet om bolagsmännen ger sitt samtycke.
Eftersom reglerna kring lån från ett aktiebolag är mer komplicerade väljer jag att redogöra för dessa mer utförligt.
Allmänt angående penninglån från aktiebolag till person i den s.k. förbjudna kretsen
Regler om aktiebolag finns i aktiebolagslagen (ABL). Regler som gäller specifikt för din fråga finns i 21 kap ABL. I 21 kap ABL regleras de s.k. låneförbuden.
I 21 kap 1 § ABL anges att, om inte annat följer av 21 kap 2 § ABL, ett aktiebolag inte får lämna penninglån till:
De personer som räknas upp i denna bestämmelse brukas sägas tillhöra den förbjudna kretsen.
I 21 kap 2 § ABL anför ett undantag som anger att bestämmelsen i 21 kap 1 § ABL inte gäller om:
Av bestämmelserna ovan går det att utläsa att det i första hand är föbjudet att lånta till aktieägare, styrelseledamöter och verkställande direktörer i bolaget eller i ett annat bolag i samma koncern. Utöver dessa personer omfattar förbudet även lån till vissa närstående som exv. föräldrar, barn och syskon till aktieägare, styrelseledamöter och verkställande direktör.
Låneförbudet i 21 kap 1 § ABL gäller oberoende av vilken säkerhet bolaget erhåller för lånet, vilken kreditvärdighetsprövning som sker av bolaget och oberoende av om lånebeloppet täcks av disponibla vinstmedel eller inte eller om låntagaren har en stark betalningsförmåga.
Ett s.k. förbjudet lån är i skattesammanhang att betrakta som förtäckt lön eller förtäckt utdelning och ska därmed bli föremål för beskattning.
Följden av ett olagligt lämnande av lån
Återbetalningsskyldighet
Ett lån i strid med förbudet i 21 kap 1 § ABL är ett ogiltigt lån. Mottagaren av ett förbjudet lån ska därmed betala tillbaka beloppet till bolaget enligt 21 kap 11 § ABL.
Skadeståndsskyldighet
En styrelseledamot, verkställande direktör och i vissa fall en aktieägare som uppsåtligen eller av oaktsamhet har medverkat till ett beslut om ett olagligt lån kan bli skadeståndsskyldig enligt reglerna i 29 kap 1 § samt 3 § ABL.
Brott mot låneförbudet
För brott mot utlåningsförbudet stadgas i 30 kap 1 § ABL straff i form av böter eller fängelse i högst ett år. Paragrafen anger att den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet bryter mot låneförbudet kan straffas.
Sammanfattning och rekommendation
Om de lån som din tidigare make har gjort har skett från ett aktiebolag till era döttrar omfattas dessa lån av låneförbudsreglerna. Lånen ska därmed snarast betalas tillbaka till aktiebolaget. Då reglerna om låneförbuden för aktiebolag är komplicerade rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister på Familjens Jurist för att allt ska gå rätt till.
Om lånen har skett från ett handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma är lånen giltiga. Som ny ägare av bolaget, dvs bolagsman i ett handelsbolag eller ägare av en enskild firma, intar du därmed ställning som borgenär och du har en möjlighet att driva in fordran. En fordran preskriberas tio år efter tillkomsten av fordringen om inte preskriptionstiden avbryts dessförinnan, se 2 § preskriptionslagen. Preskriptionstiden avbryts om du som borgenär framställer ett skriftligt krav eller erinran eller väcka talan mot gäldenären, se 5 § preskriptionslagen. Om du behöver hjälp att driva in en skuld kan du vända dig till Kronofogden. Hos kronofogden kan du ansöka om betalningsföreläggande enligt lagen om betalningsföreläggande och handräckning. För att ansöka om betalningsföreläggande måste fordran vara förfallen till betalning, se 1 § och 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning.
Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.