Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ledighet under del av kalendermånad

Jag arbetar som tillsvidareanställd sjuksköterska 100% i landstinget. Min veckoarbetstid är 36,3 tim. I mars jobbade jag 107 timmar fram till 16/3. Från 19/3 är jag tjänstledig pga utlandstjänst med försvaret. Man gör kvotavdrag enl 1,40-regeln vilket resulterar i ett löneavdrag på 59% av månadslönen. Jag har dock arbetat ca 68-69% av min heltidstjänst i timmar. Jag får alltså 41% ersättning för 68-69% utfört arbete. Arbetsgivaren hävdar att man gjort rätt och bortser ifrån AB kommentarer sid 60 mom 6, möjlighet att använda timavdrag som beräkningsmodell istället för 1,40-regeln för att undvika över/underkompensation. Gör min arbetsgivare rätt? Kan jag driva detta arbetsrättsligt med god prognos? 

Rådgivarens svar

2018-06-22

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag ska nedan besvara din fråga.

Till att börja med ska konstateras att jag kommer att besvara din fråga generellt. Din fråga rör ett specifikt kollektivavtal som gäller sjuksköterskor inom landstinget. Frågan regleras alltså inte i lag vilket är det som vi juriststudenter är mest insatta i. I första hand bör du vända dig till ditt fackförbund som organiserar sjuksköterskor och kan hjälpa till med juridisk rådgivning samt kan ge dig stöd i en tvist med arbetsgivaren.

Ledighet under del av kalendermånad
Enligt kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) så kan utfallet tyvärr bli på det sättet att det dras mer i procentsats om man är ledig del av kalendermånad. Är man ledig en hel månad dras hela månaden men enligt avtalet kan utfallet bli att det dras mer om man jobbar del av månad.

Vid tjänstgöring inom försvaret
Ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret ska inte beräknas på kvot. Vid annan ledighet enligt lagen om totalförsvarsplikt ska ledigheten beräknas enligt 1,40-regeln (se sid 59 kommentaren till AB).

För att kunna avgöra om det i ditt fall ska beräknas på kvot eller inte behöver en bedömning göras av vad för typ av utomlandstjänst du gör.

17 § kommentar till AB, mom. 6, sid 60
I kommentaren som du hänvisar till så kan en lokal avvikelse göras så att timavdrag tillämpas istället för beräkning med 1,40-regeln. Det är dock centrala parter som ska komma överens om detta. Om ett sådan avtal inte redan finns på arbetsplatsen brukar det inte gå att avtala om i efterhand. Det är ditt fackförbund som ska förhandla kring detta med arbetsgivaren varför det är av stor vikt att du tar kontakt med ditt fack.

Råd och handlingsplan
Det är svårt att avgöra om din arbetsgivare har rätt eller inte då det dels krävs en bedömning av din utomlandtjänst men också då det är ditt fackförbund som vet om en lokal överenskommelse har gjorts eller inte gällande 17 § kommentar till AB, mom. 6, sid 60. Mitt bästa tips är som jag tidigare hänvisade till att kontakta ditt fackförbund eller en arbetsrättsjurist.



Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.