Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Lojalitetsplikt

Hallå! Jag är anställd som dagisfröken inom ett privat företag. Jag har länge funderat på att bli egenföretagare och fortsätta arbeta som dagisfröken. Min tanke var att påbörja ansökan hos kommunen i min hemstad för att bli godkänd samtidigt som jag arbetar kvar hos min nuvarande tjänst och arbetsgivare. Jag undrar nu om det rent rättsligt är okej att göra som jag tänkt eller om jag skulle anses svekfull mot min arbetsgivare om jag gjorde så. Jag vet att det finns något som kallas lojalitetsplikt, kan det möjligtvis vara något som blandas in i detta? Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2019-04-04

Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Det finns inga lagstadgade regler som handlar om lojalitetsplikt i anställning. Men, ett anställningsavtal anses innehålla förpliktelser som sträcker sig längre än vanliga avtalsförpliktelser. Enligt domar från Arbetsdomstolen har en arbetstagare åtagit sig att inte skada sin arbetsgivare, det anses vara grunden till lojalitetsplikten som åvilar arbetstagaren. Exakt vilka krav som lojalitetsplikten innebär varierar i olika branscher och anställningar.

I lojalitetsplikten ingår att en arbetstagare inte får bedriva konkurrerande verksamhet under anställningen. Det är dock inte all konkurrerande verksamhet som är förbjuden. 

De kriterier som krävs för att en verksamhet ska anses illojal är:
1. att verksamheten konkurrerar med din arbetsgivare och
2. att verksamheten tillfogar, eller är ägnad att tillfoga arbetsgivaren en inte obetydlig skada eller 
3. sker under sådana omständigheter att den bör uppfattas som illojalmot arbetsgivaren.

Ytterligare krävs inte att verksamheten har påbörjats utan även förberedelser kan i vissa fall anses illojala. I enlighet med rättsfall från arbetsdomstolen torde det då krävas att det är tämligen långtgånget och inte endast i planeringsstadiet. 

Vad anses utgöra konkurrerande verksamhet? och vad tillfogar inte obetydliga skada?
Innebörden av konkurrerande verksamhet kan preciseras av kollektivavtal och anställningsavtal. Inte heller all konkurrerande verksamhet anses utgöra lojalitetsbrott. I bedömningen får man se till förtroendeställning, möjlighet att knyta kundkontakter, möjlighet att utnyttja företagshemligheter och internt material och liknande. 

I praxis kan man hitta mönster på vad som anses utgöra illojalt mot din arbetsgivare, här kommer några exempel:

  • ta kunder från arbetsgivaren 
  • använda kundkontakter du fått till följd av anställningen 
  • konkurrera på ett sätt så att arbetsgivarens resultat påverkas, finns det många aktörer/ en bred marknad anses det inte hotande
  • på något sätt ägna dig åt sidoverksamhet som påverkar ditt arbete hos arbetsgivaren negativt i något hänseende

Vad blir följden? 
Agerar man illojalt mot sin arbetsgivare kan man bli skadeståndsskyldig vidare kan illojalt agerande vara grund för uppsägning. 

Vad gäller då i ert fall?
Eftersom även förberedelser kan anses utgöra brott mot lojalitetsplikten kan möjligtvis en ansökan om tillstånd också utgöra det. Samtidigt, beroende på vart du planerar att bedriva din verksamhet, kan det finnas flera aktörer på marknaden varvid arbetsgivarens resultat inte hade påverkats. Men då jag inte hittat någon direkt tillämplig praxis på området går det inte att säga hur arbetsdomstolen hade dömt i ett sådant mål. Ett råd till dig kan därmed vara att diskutera detta med din arbetsgivare. Berätta att du är sugen på att ansöka om tillstånd och se vart det leder. Ger arbetsgivaren sitt tillstånd anses det inte utgöra illojaltbeteende. 

Hoppas du fått lite klarhet i frågan. 

Vänligen, 

Elna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.