Hej.
Kan en anställd med lönebidrag enligt LAS få fast anställning, dvs tillsvidareanställning? Finns det något i LAS som säger att en anställd ska bli anställd tillsvidare efter en viss tid?
Jag arbetar 75 procent på en restaurang med lönebidrag. Är Jag undantagen LAS regler gällande detta, så att arbetsgivaren för flera års tid kan fortsätta erbjuda visstidsanställning, bara är att jag har lönebidrag?
Jag har varit anställd sedan november 2017 om man även får räkna in praktiken i hur länge man arbetat på ett företag i sträck.
Återkom gärna med svar!
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Lagen om anställningsskydd (LAS) är tyvärr inte tillämplig på arbetstagare som är anställda med lönebidrag för utveckling i anställning, 1§ LAS. Jag vet inte med vilken typ av lönebidrag du är anställd så kan tyvärr avgöra om LAS är tillämplig på din anställning eller ej.
Om vi utgår ifrån att LAS är tillämplig på din anställning så finns det begränsningar för hur länge någon kan vara anställd innan en arbetstagare övergår och blir tillsvidareanställd (vanligt språkbruk kallat att bli ”in-LAS:ad”). I 5a § LAS fastställs att en arbetstagares anställning övergår till en tillsvidareanställning om arbetstagaren varit visstidsanställd i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.
Även i situationer då arbetstagaren haft vikariat och säsongsarbeten kan regel tillämpas i vissa situationer då arbetstagaren arbetat under dessa anställningsformer i mer än två år.
För att avgöra om praktiken ska räknas in skulle jag behöva veta mer om anställningssituationen kring praktiken. Jag kan tyvärr inte på det underlag som jag har avgöra om det ska räknas in.
Det kan i sammanhanget också nämnas att LAS inte gör skillnad på vilket arbetstidsmått du är anställd på. Närmar du dig en situation då du arbetat två år i företaget rekommenderar jag att du vänder dig till en jurist här på Familjens jurist.
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga!
Mvh
Asal
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.