Hej,
Jag har fått en kontrollavgift på 700 kr då jag fick lov att stå på besöksparkeringen eftersom en annan bil hade ställt sig på min förhyrda parkeringsplats. Jag kontaktade kommunen vars nummer står på parkeringsområde och dom sa att jag kunde stå där till morgonen efter kl. 8.
Jag började arbeta kl. 7 på morgonen så jag gick ner och kollade parkeringen kl 06:50 och då stod bilen kvar på min förhyrda parkeringsplats. Jag glömde bort att ringa till kommunen och meddela det då det var en stressig dag med mycket på jobbet.
När jag senare gick ner vid 16:15 tiden så hade jag fått en kontrollavgift.
Har mailat till kommunen men dom säger att jag är tvungen att betala.
Har jag några rättigheter här eller stämmer det att jag måste betala även fast någon annan valde att ställa sig på min förhyrda parkeringsplats?
Vänliga hälsningar,
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Det är främst två lagar som är relevanta vid parkeringsböter: lagen om felparkeringsavgift och lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering.
Olika typer av parkeringsböter och betalningsskyldighet
Det finns två typer av parkeringsböter:
Felparkeringsavgifter kan delas ut av poliser eller kommunala parkeringsvakter om du parkerat i strid med generella parkeringsregler eller lokala föreskrifter (2 § lag om felparkeringsavgift). Felparkeringsavgifter måste betalas inom föreskriven tid även om man vill överklaga den (7 § lag om felparkeringsavgift). Man kan överklaga en felparkeringsavgift på två sätt. Dels kan man bestrida betalningsansvaret genom att skriva ett brev till Polismyndigheten. I brevet ska ens argument och bevis för att undgå betalningsansvaret finnas med. Adressen dit brevet ska skickas ska stå på felparkeringsavgiften. (9 § lag om felparkeringsavgift). Om man istället anser att det finns rena felaktigheter i felparkeringsavgiften kan man begära en rättelse. Det gör man genom att ta med sin felparkeringsavgift och besöka ett poliskontor. (8 § lag om felparkeringsavgift). En rättelse måste göras inom ett par dagar från det att parkeringsavgiften utfärdades.
Kontrollavgifter kan delas ut av markägare eller vaktbolag om du parkerat i strid mot rådande skyltning på privat mark eller liknande platser (1 § lag om kontrollavgift vid olovlig parkering). Vill man överklaga en kontrollavgift kan det vara bra att först prata med den som givit ut den. Får man inget gehör får man istället vända sig till den tingsrätt som täcker området för den olovliga parkeringen och väcka talan där. (9 § andra stycket lag om kontrollavgift vid olovlig parkering)
Vad gäller i din situation?
Av informationen i din fråga låter det som att du parkerat på kommunal mark och det borde då vara tal om en felparkeringsavgift. I sådana fall stämmer det kommunen säger att du måste betala den först för att sedan kunna överklaga avgiften. Får du rätt med överklagandet kommer du att få dina pengar återbetalda. Tyvärr får man inte parkera i strid mot gällande regler för att någon tagit ens förhyrda parkeringsplats.
Min rekommendation
Mitt råd till dig blir att bestrida betalningsansvaret och argumentera för att det var en nödlösning i och med att någon tagit din förhyrda parkeringsplats och du behövde gå till arbetet. I samband med att man skickar in sitt bestridande ska man även bifoga sin bevisning. Har du något foto som styrker att din parkeringsplats var ockuperad så kan det vara bra att ta med det.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.