Hej, min vän har tagit ett lån av ett låneföretag varav pengarna utbetalades till någon annans konto. De började sen skicka fakturor. När min vän sa att han inte fått pengarna vägrade bolaget att hjälpa/ kolla vidare på ärendet. Pengarna utbetalades till ett Nordea konto. Min vän gick till Nordea och fick ett skriftligt svar att han aldrig varit kund hos dem. Hans bror tog lån i hans namn när han blev 18 utan att han visste om det. När min vän ansökte om ett nytt lån skrev han sitt Swedbank konto men banken skickade ändå ut till det gamla registrerade Nordea kontot. Visst har min vän juridisk rätt att avbryta hela avtalet eftersom pengarna aldrig kom och det är väl inte hans jobb att ta reda på vart pengarna hamnat?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Din fråga berör ID-kapning och alla problem som följer därtill. Nedan kommer jag ge lite allmänna råd för hur man bäst hanterar en ID-kapning och sedan kommer jag tillämpa detta på din kompis situation.
Först och främst bör det nämnas att ta lån i någon annans namn är en brottslig handling. Vanligast är att det klassas som bedrägeri (9:1 brottsbalken) men även urkundsförfalskning (14:1 brottsbalken) och olovlig identitetsanvändning (4:6b brottsbalken) kan vara aktuellt. Det är därför viktigt att man snabbt anmäler ID-kapningen till polisen.
Som andra steg är det viktigt att kontakta banken som givit lånet. Det ligger då på banken att kontrollera att banken haft skäl att tro att offret är den som ansökt om lånet. Om banken anser att lånet har uppkommit på ett trovärdigt sätt finns en presumtion om att avtalet har ingåtts med rätt person. Det är dock självklart möjligt att bryta denna presumtion. I de flesta fall räcker det att offret kan göra det antagligt att användandet av elektroniska underskriften skett obehörigen. Detta kan till exempel bevisas genom en polisanmälan.
Har man blivit utsatt för ID-kapning är det viktigt att man bestrider alla fakturor eller lån. Man ska alltså inte betala dessa när de kommer.Att bestrida en faktura innebär att man meddelar företaget att man protesterar mot fakturan och därför inte kommer att betala samt förklarar anledningen.
Om företaget trots ett bestridande tycker att de har rätt till betalning är det upp till företaget att driva ärendet vidare. Om företaget inte skickar fler krav behöver man inte göra något mer.
Då din vän har blivit utsatt för en ID-kapning av sin bror rekommenderar jag att polisanmäla detta då det faktiskt rör sig om ett brott. Det andra jag rekommenderar är att skriftligt bestrida de fakturor som kommit angående det första lånet. Det låter som att han redan har uppmärksammat banken på problemet men det är viktigt att ändå bestrida fakturorna, eftersom att det inte är han som ingått avtal med banken.
Angående det nya lånet är situationen inte lika självklar. Det är inte fråga om ID-kapning då det är din vän som ingått avtalet. Dock har banken fortsatt betala till fel konto trots att de är medvetna om att detta inte tillhör din vän. Troligtvis är det lättaste sättet att lösa detta att först höra av sig till personen som äger kontot och säga att pengarna har hamnat fel. På så sätt försäkrar man sig om att personen inte kan använda pengarna i god tro. Ger personen inte tillbaka pengarna frivilligt kan man vända sig till Kronofogden som får hjälpa till med att driva in skulden.
Det verkar även vara aktuellt att klaga på hur banken hanterat ärendet. Om man vill reklamera något som är fel eller lämna ett klagomål till banken är det bra att göra det. Först kontaktar man bankens kundtjänst eller den kontaktperson man har på banken och förklarar vad som är fel eller vad man är missnöjd med. Löser inte ärendet sig i och med den kontakten kan man därefter lämna ett klagomål till bankens klagomålsansvarige (även kallat Kundombudsman). På så sätt blir chansen större att liknande problem inte sker igen.
Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.