Hej, jag och en kompis har fått varvsin p bot av ett bolag. De säger att de lagt lapp på bilen när den va felparkerad men vi har inte ens lämnat bilarna. Vi satt där med våra tjejer min fru och hans dotter. De skulle skriva teori. Först stod vi fel och p vakten sa till. Då åkte vi och handlade lite. När vi kom tillbaka fanns det plats för besökande 2 tim. Där stod vi och umgicks i bilarna. Vi gick inte ens ut. Inga lappar på bilarna heller. Han fotade. Vi fick sen p böter som vi överklagat. Men fått svar att de inte går då vi ej besökte företaget som ägde p platsen. Inga p böter satta på bilarna.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Allmänt om parkeringsböter
Parkeringsvakten måste fästa en parkeringsbot på bilen om bilföraren har begått en parkeringsöverträdelse. Ibland kan parkeringsboten blåsa iväg eller försvinna på grund av olika skäl. Om bilens ägare inte betalar parkeringsboten inom föreskriven tid, ska ägaren påminnas om betalningsansvaret och uppmanas att inom viss tid betala avgiften, 6 § lagen om felparkeringsavgift.
Rättelse och bestridande av betalningsansvaret
Om bilens ägare anser att parkeringsboten inte borde ha meddelats, kan han eller hon ansöka om rättelse hos Polismyndigheten. Godkänner Polismyndigheten rättelsen ska betalningsansvaret undanröjas. Men om Polismyndigheten inte godkänner rättelsen kan personen bestrida betalningsansvaret, 8 § lagen om felparkeringsavgift. Det sker genom en skriftlig anmälan till Polismyndigheten. I anmälan ska han eller hon ange de omständigheter som bestridandet grundas på och den bevisning som åberopas. Polismyndigheten gör då en utredning och meddelar sedan ett beslut. Finner myndigheten att parkeringsboten inte borde ha meddelats eller att den som bestritt betalningsansvar av någon annan anledning inte är betalningsansvarig, ska myndigheten undanröja betalningsansvaret. Anmälan om bestridande får inte ske senare än 6 månader efter det att avgiften har betalats, 9 § lagen om felparkeringsavgift.
Sammanfattning och råd
Sammanfattningsvis ska parkeringsboten fästas på bilen. Eftersom du redan har överklagat parkeringsboten och inte nått framgång med det, rekommenderar jag att du betalar parkeringsboten.
Om du behöver ytterligare rådgivning är du välkommen att kontakta en av våra jurister på Familjens Jurist eller ställa en ny fråga till oss.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.