Detta skrev jag till FK:s forum:
Jag har högriskskydd och jobbar idag 65 % natt på ett vikariat (månadslön) som förlängs allt eftersom i väntan på att få en tjänst. Under tiden stämplar jag upp de få procent jag inte får jobb på. Dessa timmar går jag då under det man kallar 5:1:a och har fyllnadslön då jag gör dem hos min ordinarie arbetsgivare (kommun). Tidigare då jag haft kortare vikariat har man kallat detta intermittent anställning och jag har då haft timlön.
Nu blev jag sjuk en dag som tillhör min fyllnadstid och arbetsgivaren hävdar att jag inte har rätt till sjuklön denna dag trots att det är bokad tid. Under den intermittenta anställningen har det aldrig varit något problem.
Facket säger att FK kan förklara skillnaden då det är ni som kan sjuklönelagen och dess tillämpning.
Min fråga är alltså dels:
Har arbetsgivaren rätt?
Ska jag anmäla mig sjuk till fk istället?
Bör jag isf anmäla mig sjuk direkt nu?
Har jag inte rätt till någon ersättning alls?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Ber om ursäkt för att vi inte kunnat utreda din fråga tidigare.
När du är sjuk och inte kan arbeta har du först rätt till sjuklön av arbetsgivaren, regler om detta hittar du i lagen om sjuklön. Efter 14 dagars sjukdom har du rätt till sjukpenning av Försäkringskassan. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i ditt fall.
Vad händer om du är sjuk?
Om du är sjuk betalar arbetsgivaren ut sjuklön till dig istället för din vanliga lön. Du har rätt till sjuklön de första 14 dagarna som du är sjuk, se 7 § lagen om sjuklön. För att få sjuklön måste du anmäla dig sjuk till arbetsgivaren, se 8 § lagen om sjuklön. Du ska även till arbetsgivaren lämna en skriftlig försäkran på att du har varit sjuk och i vilken omfattning arbetsförmågan har varit nedsatt, se 9 § lagen om sjuklön. Om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar ska arbetsgivaren sjukanmäla dig till försäkringskassan, se 12 § lagen om sjuklön. På Försäkringskassan hemsida under ”Mina sidor” kan du se om din arbetsgivare har sjukanmält dig. Du kan då ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Försäkringskassan behöver ett läkarintyg på att du är sjuk.
Vad gäller i ditt fall?
Din arbetsgivare har sagt att du inte har rätt till sjuklön för den dagen du var sjuk under de dagar du får fyllnadslön. Om du bara var sjuk en dag måste jag uppmärksamma dig om att det är en karensdag den första dagen man är sjuk. Det kan dock finnas specialregler kring karensdagen beroende på vilken form av anställning man har. Det finns även undantag då arbetsgivaren inte behöver betala ut sjuklön. Det kan t.ex. vara om du är behovsanställd, då kan arbetsgivaren ha andra avtal som gäller. Du måste därför kontakta din arbetsgivare och fråga varför och på vilka grunder hen inte vill bevilja dig sjuklön.
Om din arbetsgivare inte vill bevilja dig sjuklön kan du istället ansöka om att få sjuklön från Försäkringskassan. Detta kallas sjuklönegaranti och betalas ut om du och din arbetsgivare inte kommer överens om dina anställningsförhållanden eller din arbetsförmåga. Du kan ansöka om sjuklönegaranti genom att fylla i DENNA blankett.
Jag måste alltså i första hand hänvisa dig till din arbetsgivare för att ta reda på vad som gäller för din anställning och vilka avtal som finns. Du kan också kontakta Försäkringskassan om du vill veta mer om sjuklön och sjuklönegaranti. HÄR hittar du kontaktuppgifter till Försäkringskassan.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.
Med vänlig hälsning,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.