Jag har gått från att ha godman till en förvaltare. Min förvaltare frågade överförmyndaren om jag fick ha bankid och så nej. Är detta riktigt rätt? Är denne regel om bankid gällande för Alla klienter i Sverige som har förvaltare?
Finns det något man kan göra juridiskt så jag kan få bankid igen?
Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor.
Skillnaden på god man och förvaltare
Den som behöver hjälp med att förvalta sin egendom kan få en god man eller en förvaltare förordnad. Skillnaden mellan en god man och en förvaltare är att den som har en god man fortfarande har kvar sin egen rättsliga handlingsförmåga medan den som har en förvaltare saknar rättslig handlingsförmåga avseende de angelägenheter som omfattas av förordnandet. Förvaltare ska utses av tingsrätten om en god man inte är tillräckligt. Reglerna om god man och förvaltare finner du i 11 kap. Föräldrabalken.
Vad förvaltaren får göra framgår av registerutdrag som utfärdats av överförmyndaren eller av tingsrätten. Ett förvaltarskap kan till exempel omfatta visst konto eller vissa tillgångar. Dock gäller som huvudregel att kontona är överförmyndarspärrade vilket kräver överförmyndarens tillstånd för att förvaltaren, ska få förfoga över dem. Det avgörande för om så är fallet för dig är vad som omfattas av förvaltarens uppdrag. Rätten kan fatta beslut om vad uppdraget ska omfatta enligt 11 kap. 7§ föräldrabalken, uppdraget ska anpassas till den enskildes behov i varje särskilt fall och rätten vidare överlåta till överförmyndaren att närmare bestämma vad uppdraget ska omfatta. Det innebär att överförmyndaren kan besluta om bank id.
Vad kan du göra
Är du inte nöjd med beslutet kan du vända dig till överförmyndarnämnden i din kommun. De kan lämna tillstånd till dig att företa vissa rättshandlingar och kan även utreda beslut fattade av förvaltaren.
Hoppas du är nöjd med ditt svar, annars är du välkommen med en ny fråga.
Vänligen,
Elna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.