Hej! Min vän har blivit polisanmäld för ärekränkning. Vad kan hon få för straff? Får hon ett straff? Bakgrund: En vän har skrivit en kränkande kommentar på en FB-sida till en präst vars kollega varit otrogen med hennes man. Hon skrev ungefär: "Hur kunde du jobba som präst och stå inför en församling och predika och samtidigt vara otrogen med min man. Universum kommer att straffa er. X är en hora." Den berörde prästen anmälde henne för ärekränkning. Kan min vän bli straffad? Är det böter? Vilket belopp? Kan det bli rättegång? Vad kostar det för henne? Hon hade ångest när hon skrev detta. Kan hon ångra händelsen? Hoppas på ett snabbt svar och vad min vän kan göra.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om brottet ärekränkning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Enligt 5 kap. 1 § BrB består brottet förtal i att en person utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning. Uppgiften som lämnas ska alltså vara ägnad att utsätta personen för andras missaktning. Skulle det vara så att anklagandet har varit försvarligt och om man kan bevisa att det är sant, eller att man har haft skälig grund att anta att det var sant, utgör inte anklagandet ett brott.
Straffet för förtal är enligt paragrafen böter. Om brottet att bedöma som grovt kan straffet antingen bli böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömningen om det är att anses som grovt beaktas om gärningen med hänsyn till uppgiftens innehåll eller sättet för eller omfattningen av spridningen eller annars var ägnat att medföra allvarlig skada (5 kap. 2 § BrB).
Om en gärning inte faller under 5 kap. 1-2 kan en person dömas för förolämpning bl.a. om personen riktar ett nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende mot någon annan, om gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet. Straffet blir då böter, om det inte är att anses som grovt då det antingen kan bli böter eller fängelse i högst sex månader (5 kap. 3 § BrB).
Vid dagsböter kan det dömas ut till minst 30 stycken och som mest 150 stycken. Dagsboten ligger i sådana fall på minst 50 kr och högst 1 000 kr. Vad som avgör beloppet per dagsbot är personens ekonomi (25 kap. 2 § BrB). Den kränkte riktar ofta även skadeståndsanspråk i samband med åtalet i domstol enligt 2 kap. 3 § skadeståndslagen.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
I ditt fall låter det tyvärr som att din väns uttalande mycket väl kan falla under förtalsbestämmelsen. I sådana fall är det bara att invänta om en åklagare i sådana fall väljer att väcka åtal mot din vän, eller om åklagaren väljer att lägga ned utredningen, och ta det därifrån. Om det går till domstol och din vän döms spelar bl.a. din väns tidigare brottslighet och andra faktorer in vid val av påföljd. Även olika förmildrande eller försvårande omständigheter kan spela in när man mäter hur allvarligt brottet är, exempelvis om den som begått brottet varit allvarligt provocerad. Det är också svårt för mig att veta hur mycket böterna kan landa på, ifall din vän döms till böter.
Om den kränkte begär kränkningsersättning är det lägsta beloppet, enligt brottsoffermyndigheten, 8 000 kr.
Det går inte att "ångra" ett förtal, i och med att skadan redan är skedd.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om din vän kan dömas för förtal och i sådana fall och vilka konsekvenserna kan bli, och det kan mycket väl vara så att din vän kan komma att dömas för förtal. En grundförutsättning för det är dock att en åklagare väljer att väcka åtal, så fram tills dess är det bara att sitta lugnt i båten. Din vän har rätt till försvarsadvokat om det går till domstol.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Med det hoppas jag att du ändå fått en någorlunda uppfattning i din fråga. Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.