Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Möjligt att flytta hemifrån för gymnasiet?

Jag har en son som är 16 år och 6 månader.
Vi är skilda och har delad vårdnad.
Han vill inte bo hos sin Mamma och inte hos mig heller då jag bor för långt från gymnasiet han går på.
Han får dela lägenhet med sin 22 åriga syster och det är vi som vårdnadshavare överens om att det är ett bra förslag.
Han har toppenbetyg i skolan, inga som helst problem med alkohol eller droger.
Tränar innebandy på hög nivå.
Nu säger sociala myndigheter att han inte får bo hos sin syster då hon är för ung. Dom vill att han skall bo i ett familjehem. Kan dom tvinga honom till det.

 

Rådgivarens svar

2020-10-15

Hej och stort tack att du vänder din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara din fråga så väl möjligt.

Är det ok att flytta hemifrån för att gå på gymnasiet på annat ort?

För att svara på frågan kort är svaret ja, barn kan flytta hemifrån om de går på gymnasiet. Ungdomar mellan 16-18 kan till och med att göra en egen flyttanmälan på Skatteverket utan sina vårdnadshavares samtycke. Däremot framgår det av folkbokföringslagen att ungdomar som flyttar för gymnasiestudier ska vara folkbokförda hos sin vårdnadshavare, vilket gäller tills att ungdomen tar studenten - dock längst tills dess att ungdomen fullt 21 år (Folkbokföringslagen § 11 st. 2). Detta innebär alltså att din son skulle kunna flytta till sin syster men att han ändå ska vara folkbokförd hos exempelvis dig tills dess att han tar studenten. Vad som är viktigt att komma ihåg är att ni vårdnadshavare har en försörjningsskyldighet fram tills dess att barnet fyller 18 eller har gått ut gymnasiet (dock längst tills 21 års ålder) (Föräldrabalken kap 7 § 1 st.2). Däremot kan er son ha rätt till att få inackorderingsbidrag av CSN för att han studerar på annan ort, vilket kan vara värt att kolla upp då det oftast uppstår extra kostnader i och med barnets ökade levnadskostnader för eget boende. 

Vårnadshavares ansvar för barns omvårdnad 

Av föräldrabalken framgår att vårdnadshavarna ska se till att deras barn under 18 får omvårdnad, trygghet och en god fostran samt att barnet får den tillsyn som krävs med hänsyn tll dess ålder, utveckling och övriga omständigheter. Därtill ska vårdnadshavarna bevaka så att barnet får tillfredställande försörjning och utbildning (Föräldrabalken kap 6 §§ 1-2). Vårnadshavare har både en rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter och i takt med barnets ålder och utveckling även ta hänsyn till dess egna synpunkter i sådana beslut (Föräldrabalken kap 6 § 11).

I er situation låter det enligt min mening som att ni har tagit ett väldigt välavvägt beslut där både ni vårdnadshavare och er son är överens. Dessutom skulle er son bo hos sin äldre syster vilket bör skapa en viss grad av trygghet som kan vara bra och rimligt för en ungdom i hans ålder. Visserligen kan detta även innebära ett utökat ansvar för er dotter, men eftersom att hon är 22 år så är hon myndig och vuxen att själv fatta beslutet om att axla detta ansvar. Att "sociala myndigheter" (jag utgår från att det är den kommunala socialtjänsten du syftar på) har motsatt sig er lösning tycker jag låter mycket märkligt. Då jag inte heller känner till vilka specifika omständigheter socialtjänsten har baserat sitt beslut på blir det dock svårt för mig att svara mer ingående på din fråga. Vad jag skulle kunna tänka mig att de invänder mot är att er dotter inte ska behöva ta över varken det ekonomiska eller uppfostrande ansvaret över er son. Att er son skulle bo hos sin äldre syster på veckodagarna på grund av att det är närmare hans gymnasieskola ser jag dock inga rättsliga hinder mot, sålänge som det är ni vårdnadshavare som ansvarar för hans ekonomiska försörjning och fostran i övrigt, samt att han fortsatt är folkbokförd hos någon av er framtills hans student.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Skulle du behöva ytterligare juridisk assistans i ditt ärende är du varmt välkommen att höra av dig till våra duktiga och erfarna jurister på Familjens Jurist. Om någon ny fråga dyker upp i framtiden är du även välkommen åter att vända dig direkt till oss på Fråga Juristen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.