Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Mordbrand -rekvisit och påföljder

Kvarglömt stearinljus orsakar brand i ett flerfamilshus. Bränder som är allmänfarliga och riskerar spridas till större omfattning eller skada någon, klassificeras som mordbrand. Eller hur? Lägenheten tämligen brandskadad
Är denna oaktsamhet liktydigt med skadestånd eller de facto mordbrand Föreligger ett indirekt uppsåt? Lägenhetsinnehavaren lämnar lägenheten, fullt medveten om att ett stearinljus kan orsaka brand.
Vad blir påföljden?

Rådgivarens svar

2017-12-23

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Brottet mordbrand:

Mordbrand innebär att gärningsmannen anlägger en brand som innebär fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom enligt 13:1 brottsbalken (BrB). Mordbrand är ett allvarligt brott som kan innebära höga skadestånd och fängelse. Mordbrand är ett brott som kräver uppsåt. Är det fråga om en ren olyckshändelse kan detta inte utgöra mordbrand. Startar man en brand genom oaktsamhet är det heller inte fråga om mordbrand däremot kan det bli fråga om andra brottsrubriceringar såsom allmänfarlig vårdslöshet enligt 13:6 BrB.

Olika typer av uppsåt:

Som jag nämnt ovan kräver mordbrand uppsåt. Det finns tre olika typer av uppsåt. Den första är avsiktsuppsåt vilket innebär att gärningsmannen gör något i syfte för att en viss följd ska inträffa. Exempelvis anlägger branden för att man vill att människor ska dö, utsättas för fara eller förstöra egendom. Den andra typen av uppsåt är insiktsuppsåt som innebär att gärningsmannen inte hyser något tvivel om att en följd kommer inträffa som en konsekvens av gärningen. Gärningsmannen är med andra ord praktiskt taget säker på att stearinljuset kommer orsaka en brand som kommer innebära att människor och egendom utsätts för fara. Den sista typen av uppsåt är likgiltighetsuppsåt som innebär att gärningspersonen inser eller misstänker risken för en viss följd och ser inte denna följd som ett hinder att avstå från gärningen. Gärningsmannen är således likgiltig inför riskens förverkligande. Exempelvis om gärningsmannen insåg att stearinljuset kunde innebära en brand men denna följd var inget hinder för gärningsmannen att släcka stearinljuset.

Påföljder:

Mordbrand har olika klassificeringar. Är brottet av normalgraden döms gärningsmannen för lägst två och högst åtta års fängelse. Är brottet mindre allvarligt döms gärningsmannen till lägst ett och högst tre års fängelse. Är brottet grovt döms gärningsmannen till fängelse till lägst sex och högst arton år eller livstid. Som försvårande omständigheter vilka kan medföra att brottet anses som grovt kan nämnas att branden har inneburit fara för flera människor eller för egendom som är av särskild betydelse. Även den omständigheten att branden anlagts i ett tätbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig utgör en försvårande omständighet. Ett typiskt exempel är att anlägga en brand i ett stort flerfamiljshus och därigenom orsaka fara för ett stort antal människor.

När domstolen bestämmer påföljd beaktas inte bara klassificeringen av brottet. Även andra försvårande och förmildrande omständigheter beaktas enligt 29:1-2 BrB.

Försvårande omständigheter:

  1. tilltalade avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått
  2. tilltalade visat stor hänsynslöshet
  3. tilltalade utnyttjat någon annans skyddslösa ställning
  4. tilltalade missbrukat ett särskilt förtroende
  5. tilltalade förmått någon annan att medverka till brottet
  6. brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form
  7. ett motiv för brottet varit att kränka en person eller en folkgrupp
  8. brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person.

Förmildrande omständigheter:

  1. brottet föranletts av någon annans uppenbart kränkande beteende
  2. den tilltalade till följd av en allvarlig psykisk störning haft nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd
  3. den tilltalades handlande stått i samband med hans eller hennes bristande utveckling
  4. brottet föranletts av stark mänsklig medkänsla,
  5. gärningen, utan att vara fri från ansvar, är sådan som avses i 24 kap BrB (här åsyftas ansvarsfrihetsgrunder såsom samtycke, nödvärn eller nöd).

Därefter tittar även domstolen på huruvida brottet är fråga om ett återfall. Är det fråga om återfall beaktas det i straffskärpande riktning enligt 29:4 BrB. Det kan ibland även föreligga billighetsskäl. Det är omständigheter som man tycker att man ska beakta i förmildrande riktning enligt 29:5 BrB. Dessa omständigheter handlar om den tilltalades person och saker som inträffat utanför gärningen:

  1. den tilltalade till följd av brottet drabbats av allvarlig kroppsskada,
  2. den tilltalade till följd av hög ålder eller dålig hälsa skulle drabbas oskäligt hårt av ett straff
  3. en ovanligt lång tid förflutit sedan brottet begicks,
  4. den tilltalade efter förmåga försökt förebygga, avhjälpa eller begränsa skadliga verkningar av brottet,
  5. den tilltalade frivilligt angett sig eller lämnat uppgifter av betydelse för utredningen
  6. den tilltalade på grund av brottet utvisas ur riket,
  7. den tilltalade på grund av brottet blir eller kan antas bli avskedad eller uppsagd från anställning
  8. ett straff utmätt efter brottets straffvärde skulle framstå som oproportionerligt strängt
  9. någon annan omständighet påkallar att den tilltalade får ett lägre straff

Även gärningsmannens ålder har betydelse för påföljden. Om den dömde är under 21 år är det möjligt att döma till lindrigare straff än vad som följer av straffskalan enligt 29:7 BrB. För brott som någon har begått innan denne fyllt 18 år får rätten döma till fängelse endast om det finns synnerliga skäl enligt 30:5 BrB. Rätten ska i första hand bestämma påföljden till sluten ungdomsvård.

Slutsats:

I ditt är det svårt för mig att säga vad påföljden kommer bli då jag inte har tillräckligt med information och det är domstolen som gör den bedömningen. Jag kan endast hänvisa till de omständigheter som jag nämnt ovan som krävs för att mordbrand ska anses föreligga.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.