Min vän blev erbjuden ett arbete på en förskola, muntligen via telefon. Startdag 8 augusti var överenskommet och att hon skulle jobba ett år. En månad innan hon skulle börja drogs erbjudandet tillbaka eftersom personen som har tjänsten nu ändrat sig och vill stanna kvar. Förskolan säger att de ska hitta något annat till henne inom en eller två månader. Min vän har sagt upp sig på sitt nuvarande jobb och står nu utan arbete. Får förskolan göra så?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar främst om avtalsrätt och giltigheten av ett muntligt avtal. Jag kommer därför att gå igenom relevanta avtalsrättsliga principer, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
En av de mest grundläggande principerna inom avtalsrätten är pacta sunt servanda, som innebär att avtal ska hållas. Denna princip kommer även till uttryck i 1 kap. 1 § avtalslagen. Denna princip gäller inte bara skriftliga avtal, utan är lika bindande när det gäller muntliga avtal. Detta gäller även för anställningsavtal, eftersom det inte finns några formkrav för att ett anställningsavtal ska uppstå.
Ett anställningsavtal kan alltså uppstå och vara giltigt även om det är muntligt. Däremot ska arbetsgivaren lämna skriftlig information angående anställningen till arbetstagaren senast en månad efter att arbetstagaren börjat arbeta. Denna information utgör inte själva anställningsavtalet, men ska innehålla uppgifter om anställningsvillkoren och information om anställningsförhållandet, 6 c § lagen om anställningsskydd.
Muntliga avtal ska alltså hållas. Det problem som uppstår med muntliga avtal är dock bevissvårigheterna. I de flesta fall uppstår en situation där ord står mot ord. Om man väljer att ta ärendet till domstol så ligger bevisbördan på den som påstår att ett avtal finns, vilket innebär att man måste kunna bevisa vad som sades i det muntliga avtalet.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Det erbjudande om jobb som din vän tackat ja till över telefonen skulle möjligtvis kunna anses vara ett muntligt avtal. I så fall gäller principen om att avtalet ska hållas, och det är möjligt att stämma arbetsgivaren i domstol för avtalsbrott. Det kan dock bli problematiskt för din vän att bevisa att det någonsin fanns ett avtal, eftersom det är svårt att hitta bevis.
Det är oklart om arbetsgivaren tolkar det som endast ett erbjudande eller som ett muntligt anställningsavtal, och vad de hade för avsikt just med telefonsamtalet. I och med att arbetsgivaren nu försöker lösa situationen genom att hitta en annan tjänst till din vän så tyder detta möjligtvis på att de i alla fal försöker fullgöra något slags avtal.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om arbetsgivaren får ta tillbaka erbjudandet om tjänsten. Om det muntliga erbjudandet går att anse som ett muntligt anställningsavtal så får inte arbetsgivaren bryta detta hur som helst, eftersom ett muntligt avtal är lika bindande för parterna som ett skriftligt avtal. Problemet blir dock att bevisa att avtalet har ingåtts, eftersom det ofta är svårt att hitta bevis.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.