Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Namnbyte för barn

Hej!

Jag har ensam vårdnad om mitt äldsta barn från ett tidigare förhållande som bor på heltid hos mig."Hen" bär idag sin pappas efternamn.
Nu ska jag, min nya sambo och vårat gemensamma barn byta efternamn.
Jag skulle givetvis vilja att min äldsta får heta samma som sitt syskon och resten av familjen. Dessvärre så har vi nästan ingen kontakt med den biologiska pappan alls pga hans missbruksproblem. Jag tror inte att han har någon fast adress och vi har heller inget telefonnummer till honom.
Jag vill undvika i den mån jag kan att leta upp honom och ta kontakt med honom. Jag skulle alltså vilja byta mitt stora barns efternamn eller åtminstone lägga till så att "hen" har vårat också men någon sa till mig att jag inte får lov att göra någon form av namnändring utan pappans medgivande trots min ensamma vårdnad, om jag inte istället valde att gå via tingsrätten.
Stämmer det? Måste jag ta det den vägen? Och hur funkar det då? Jag vill inte behöva sitta där med honom en gång till.

Tack på förhand
 

Rådgivarens svar

2017-10-23

Allmänt om namnbyte:

En person får byta sitt efternamn till ett efternamn som någon av föräldrarna bär enligt 9 § lag om personnamn (NL). Detta sker genom en anmälan till Skatteverket. Om namnbytet gäller ett barn ska dock anmälan ske av vårdnadshavare. Om namnbytet gäller ett barn som bär någon av föräldrarnas efternamn utan att denna förälder är vårdnadshavare, krävs det samtycke av den föräldern för ett namnbyte enligt 34 § NL. Undantag till samtycke är om domstolen finner det förenligt med barnets bästa att ett namnbyte sker. Vid den bedömningen tar domstolen även hänsyn till barnets vilja med hänsyn till barnets ålder och mognad.

En ansökan om att ett namnbyte är förenligt med barnens bästa ska prövas av den tingsrätt som tar upp frågor om vårdnaden om barnet, det vill säga i den ort där barnet har sin hemvist. Domstolen ska, om det är möjligt, höra den personen vars efternamn barnet bär om personen inte är vårdnadshavare. Domstolen kommer även höra den personen vars namn barnet kommer få enligt 44 § NL. Om barnet är över 12 år måste barnet samtycka till en ansökan om namnbyte enligt 46 § NL.

Tillämpning i ditt fall:

I ditt fall har du ensam vårdnad om barnet och vill nu byta barnets efternamn. Detta är möjligt genom en anmälan till Skatteverket av vårdnadshavare som du är. Ett namnbyte kommer dock inte kunna ske så länge barnets pappa inte har lämnat sitt samtycke. Detta på grund av att barnet har pappans efternamn utan att han har vårdnaden om barnet. Ett undantag till detta skulle vara om domstolen skulle finna det förenligt med barnens bästa att barnet byter efternamn till ditt. I detta fall vet jag inte hur gammalt barnet är men beroende på åldern kommer domstolen ta hänsyn tas till barnets vilja.

Du kommer sammanfattningsvis behöva ansöka om ett namnbyte hos tingsrätten i den ort där barnet har sin hemvist om inte barnet pappa lämnar ett skriftligt samtycke. Barnets pappa kommer, om det är möjligt, att höras i ärendet. Pappan kommer dock inte höras om det föreligger något hinder men det är inte tillräckligt att domstolen saknar uppgift om hans adress utan viss efterforskning måste göras. Domstolen kommer även höra den vars namn barnet kommer få såsom barnets styvfar.

Skulle du behöva vidare juridisk hjälp är du välkommen att kontakta våra familjejurister här.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.