Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När arbetsgivaren inte betalar in tjänstepensionen

Hej, Min förra arbetsgivare har inte betalat min tjänstepension. Företaget är inte kollektivansluten och jag är inte med i facket. I mitt anställningsavtal står det: ”Övriga förmåner: Pensionsavsättning enligt företagspolicy (efter provanställning, dock retroaktivt från anställningsdatum)” Anställningsdatum 2015-12-08 Sista anställningsdag 2017-05-21 Det är ca 1,5 år utan tjänstepension. Under tiden jag har arbetat på företaget har jag påpekat flera antal gånger på det. Fick svar att det kommer. Fick även ett mejl från ägare där det står - citerar: "Ja, justeringen av pensionerna är ett av mina dåliga samvete. Detta kommer att justeras fr.o.m. din 1:a anställningsdag". Nu jobbar jag på ett annat företag. Har jag rätt att kräva att min förra arbetsgivare betalar premie för den perioden jag har varit anställd hos dem? Bryter inte de mot avtalet? Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2017-07-20

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning. Jag förstår att det här är en jobbig sits för dig. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation och vilka alternativ du har.

När det står i anställningsavtalet att du ska få tjänstepension och arbetsgivaren sedan inte betalar in den är det, mycket riktigt, ett avtalsbrott. Om du hade varit med i facket hade du kunnat vända dig till dem för att få hjälp med att driva en process mot arbetsgivaren. De hade i så fall först utrett ditt fall för att bedöma möjligheterna att få rätt i domstol. Inget hindrar att du kontaktar ”ditt” fackförbund och hör vad de kan göra för dig om du går med nu.

Om du inte kan få hjälp från facket är alternativet att själv stämma arbetsgivaren i tingsrätten. Det bör du bara göra om du bedömer att det finns en chans att få rätt, eftersom du riskerar att annars få betala både dina egna och motpartens rättegångskostnader. Hur mycket det rör sig om beror på hur mycket pengar tvisten handlar om – vid tvister om under 22 400 kr (ett halvt prisbasbelopp) är ansökningsavgiften till tingsrätten lägre och motparten har endast en begränsad rätt till ersättning för sina kostnader (se 18:8 a rättegångsbalken). Om tvisten handlar om ett större belopp kan du vara berättigad till rättshjälp. Det är också värt att kolla upp om du kan få ersättning via rättsskyddet i din hemförsäkring.

Jag kan inte uttala mig om hur starkt ditt ”case” är, men allmänt gäller att det är bra ur bevissynpunkt att det står i anställningsavtalet (och inte bara i en allmän företagspolicy) att just du har rätt till pension och under vilken period. Ju tydligare det står i avtalet, desto bättre – det får gärna finnas exakta belopp. Det är också bra att du har en mejlkonversation om saken med din arbetsgivare.

Om du skulle få rätt i domstol gäller typiskt sett att du får pengarna "i handen" av arbetsgivaren, inte att arbetsgivaren betalar in dem till din tjänstepension i efterhand.

Jag hoppas att du har blivit hjälpt av mitt svar. Du kan läsa mer om hur du skriver en stämningsansökan här. Om du behöver ytterligare rådgivning eller ett ombud som kan företräda dig i tingsrätten rekommenderar jag söktjänsten på Advokatsamfundets hemsida.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.