Hej det är så att jag har precis fått ett straffföreläggande för ett mindre trafikbrott där straffet är penningsböter. I broschyren står det även att ifall jag väljer att bestrida strafföreläggandet kan jag bli kallad till förhandling med tingsrätten samt åklagaren. Min fråga är, ifall jag väljer att bestrida strafföreläggandet och hamnar i den sk förhandlingen , kan jag bli skyldig att betala rättegångskostnaderna ifall jag blir dömd? Kan jag bli skyldig att betala något mer än vad penningsboten ligger på ifall jag blir dömd? Jag har inte begärt en offentlig försvarare.
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer först en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.
Strafföreläggande och åtal
Vid vissa brott, exempelvis vissa trafikbrott, kan åklagaren besluta om att inte väcka åtal utan istället besluta om strafföreläggande. Om den misstänkta personen godtar strafföreläggandet behöver ingen förhandling hållas.
Om den misstänkte däremot bestrider strafföreläggandet leder det till förhandling (i daglig tal pratar man ofta om förhandlingen som "rättegången". Inom juridiken förstås dock begreppet "rättegång" som hela processen från dess att stämningsansökan lämnas in tills att dom faller). Vid förhandlingen kan vissa rättegångskostnader uppstå, till exempel resekostnader och försvararkostnader. Om den åtalade blir dömd för brottet kan han eller hon komma att bli skyldiga att betala för dessa kostnader. Hur mycket en dömd person ska betala baseras på dennes ekonomiska förhållanden.
Din situation
Du beskriver i din fråga att det rör sig om ett mindre trafkbrott. Det verkar alltså inte vara aktuellt med offentlig försvarare (det faktum att du inte begärt en försvarare behöver inte rätten ta hänsyn till; de kan ändå besluta om att du behöver en försvare). I och med att du inte har en försvarare så uppstår inga rättegångskostnader för din del som du kan bli skyldig att betala. Kostnader för domare, åklagare och lokalhyra behöver aldrig en dömd person betala.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.