Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När får socialtjänsten omhänderta ett barn?

Hey, jag är 17 år gammal och nybliven mamma.jag har problem med Socialen, dom vägrar lyssna på mig och vägrar att hjälpa mig, dom skickade mig till en stödboende med tvång efter att jag hade fött min barn. De va redan planerat att jag skulle bo hos min styvfar med mitt barn där. Jag har en god vän som hjälper mig med ekonomi fram tills att jah fått föräldrarpäning då soc inte hjälpt mig med pengar till barnet osv, dom påstår även att denna manen då som hjälpt mig med pengar till barnet är pappan till mitt barn fast han inte ens är det. Soc har även hotat mig med att dom kanske kommer ta i från mig mitt barn fast jag inte ens har problem med något , är helt ren från alkohol & dråger , jag är inte våldsam på något sätt så förstår inte varför dom hotar med sånt då. Dom säger även att jah inte får flytta hem till min styvfar då jag är 18 år ( vilket är nästa månad) och dom säger att flyttar jag hem till han så kommer dom att ta barnet i fån mig. Socialen har även begått många brått emot mig , då dom inte stödjer mig eller hjälper mig dom påstår en massa saker om mig som inte ens är sanna och skriver ner det i mina paper, dom plasera mig i en stad och område Som jag inte ens har något med att göra , vet inte vart jag är osv. Pappan till barnet har inte hunnit träffa han än pga att Socialen flytta ner mig hit till blekninge ( är från Eskilstuna ) , jag behöver eran hjälp till att se vilka rättigheter jag har som ensamstående mamma och hur jag kan göra för att soc ska ge sig. Tacksam för alla svar :)  

Rådgivarens svar

2018-08-31

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för att svaret dröjt. Det är svårt att veta vilka beslut som tagits innan och varför, vilket kan ha betydelse för svaret. Nedan kommer jag dock gå igenom lite grundläggande kring socialtjänsten (soc) och under vilka förutsättningar de får omhänderta ett barn.

 

Omhänderta barn

Vid frågan om omhändertagande av barn är det lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga som blir tillämplig. Denna lag gäller både för dig som mamma då du är under 18 år, men även för ditt barn. När någon fyllt 18 år kan lagen tillämpas ändå om det med hänsyn till den unges behov och personliga förhållanden i övrigt är lämpligare med vård enligt denna lag än med vård enligt någon annan vård samt att behövlig vård inte kan ges med den unges samtycke (1 § tredje stycket samt 3 §). Personer under 20 år kan även omedelbart omhändertas om det t ex är sannolikt att den unge behöver vård enligt denna lag och det t ex inte går att invänta beslut från rätten på grund av den unges utveckling/hälsa (6 §).

Det ska beslutas om vård om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas (2 §). Det är förvaltningsrätten som fattar detta beslut, på ansökan av socialnämnden (4 §). Sådan vård kan innebära att den unge placeras utanför sitt hem.

Socialtjänsten bestämmer hur vården av den unge ska ordnas samt var personen ska vistas under vårdtiden (11 §). De kan alltså besluta att man ska vistas i någon annan del av landet än där man är från, kanske då det är behövligt för att minska riskerna för att den unges hälsa eller utveckling skadas.

 

Barnets bästa

Vid beslut enligt LVU ska vad som är bäst för barnet vara avgörande (1 § femte stycket). Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran (föräldrabalken, FB, 6 kap 1 §). Barnets bästa ska vara avgörande i alla beslut om barnets vårdnad, boende och umgänge (FB 6 kap 2 a §). Vid bedömning av vad som är bäst för barnet ska särskilt beaktas risken för att barnen utsätts för t ex övergrepp eller annars far illa. Barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna ska även särskilt beaktas.

 

Barnets pappa

Socialtjänsten är skyldiga att försöka utreda vem som är pappa till barnet (FB 2 kap 1 §). Barnet har vidare rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor ihop med (FB 6 kap 15 §). Även här ska dock det avgörande vara barnets bästa.

 

Sammanfattning

Socialtjänsten måste kunna ge grunderna för sitt beslut. Det verkar dock som att de ännu inte beslutat om något omhändertagande av ditt barn. Eftersom du säger att de hotar med att omhänderta ditt barn ifall du flyttar hem till din styvfar bör du ta reda på varför detta skulle leda till ett omhändertagande. Finns det något förhållande i hans hem som gör att det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas? Om så är fallet, kan de ha skäl att omhänderta ditt barn. Om du anser att den risken inte finns bör du påtala detta och försöka styrka att det inte föreligger någon sådan risk.

En annan sak att komma ihåg är att alla beslut som socialtjänsten tar går att överklaga. Hur man överklagar bör framgå av det skriftliga beslutet, annars kan du alltid kontakta Socialtjänsten eller kommunen och fråga hur du gör för att överklaga ett beslut. Vanligtvis krävs att överklagan är skriftlig. Vad gäller din egen placering i Blekinge bör du be att få se grunderna för detta beslut och om du inte anser att beslutet är rätt kan även detta beslut överklagas.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har andra frågor!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.