Hej! Min bonus dotter på 8 år berättar varje gång min man & jag har henne hur gärna hon vill bo hos oss med sin lillasyster, där hon har både vänner & släkt, där det inte är en soptipp med kryp i sängen som hos sin mor där hon tvingas dela på soffan med modern, utan här kan hon faktiskt sova i sin säng i sitt rum.
Nu är vi inne på utredning nr 6 mot modern pga vanvård av dottern, varav soc ringde idag & berättade att de funderade på att omplacera dottern, men inte till oss, då de ansåg att min man inte är tillräckligt engagerad i sin dotter. Kan de göra så?
Min man har gång på gång berättat hur gärna vi vill ha henne här på heltid men så fort vi försöker få till en dialog eller kämpa mot modern så drar modern dottern från skolan & åker & gömmer sig med henne så vi inte sett henne på 2 månader (trots domstolsbeslut på varannan helg). Min man har utstått mordhot & nästan blivit slagen av moderns far & modern ringer 1000 gånger för att ha koll på min man. Hon dyker upp & drar med sig flickan hem till sig trots att dottern protesterar och vi protesterar, svarar han inte så blir det "nä men hon vill inte till dig nästa helg!"
Vad kan vi göra? Har soc rätt att ta flickan, ge modern massa chanser men totalt strunta i våra & flickans egna önskemål under dessa omständigheter?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. Jag vill börja med att nämna att jag inte har möjlighet att svara på om socialtjänsten har rätt eller fel i den här särskilda situationen utan jag kommer redogöra för under vilka förutsättningar de har rätt att omhänderta ett barn i allmänhet.
Omhändertagande och omplacering av barn
Vid beslut av socialtjänsten om omhändertagande av barn tillämpas lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Vård av barn ska beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas (se 2 §). Den som är under 18 år kan tvångsomhändertas om det är behövligt även om vårdnadshavare eller barnet inte samtycker (se 1 § st. 2). Sådan vård kan innebära att barnet placeras utanför sitt hem.
Det är förvaltningsrätten som fattar dessa beslut på ansökan av socialnämnden (se 4 §). Ett omhändertagande kan även ske omedelbart av socialnämnden om beslutet inte kan inväntas på grund av risken för barnets utveckling och hälsa (se 6 §) Socialnämnden bestämmer hur vården av den unge ska ordnas samt var personen ska vistas under vårdtiden (se 11 §). Socialnämnden har ett även ett ansvar för att barnets behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses (se 14 §).
Barnets bästa
Vid beslut enligt LVU ska barnets bästa vara avgörande (se 1 § st. 5). Det är avgörande vid alla beslut som rör barnets vårdnad, boende och umgänge (se 6:2:a FB). Särskild vikt ska fästas vid risken att barnet far illa eller utsätts för övergrepp samt barnets behov av nära och god kontakt med båda föräldrarna. Hänsyn ska även tas till barnets vilja med beaktande av mognad och ålder. Barnets rätt att komma till tals får dock inte tillämpas så att det strider mot barnets bästa.
Er situation
Socialtjänsten har alltså rätt att omhänderta dottern om de anser att det finns en påtaglig risk för att hennes hälsa eller utveckling skadas. De måste dock alltid kunna ge grunderna för sitt beslut och hänsyn ska tas till barnets bästa. Om ni anser att det inte finns någon risk att dottern far illa hos er bör ni påtala detta och försöka styrka att det inte föreligger någon sådan risk. Vid beslutet kommer de inte ta hänsyn till föräldrarnas vilja utan fokus kommer istället ligga på risken för dottern. Hennes egen vilja kan ge viss betydelse men eftersom hon bara är 8 år så kommer inte allt för stor vikt läggas på den.
Efter ett beslut från socialtjänsten eller förvaltningsrätten går att överklaga och det bör framgå av det skriftliga beslutet hur man överklagar. Vanligtvis krävs att överklagan är skriftlig. En överklagan måste göras inom tre veckor från det att ni fått beslutet.
Sammanfattning och rådgivning
I er situation talar risken för att dottern far illa för att boende, vårdnad eller umgängessituationen bör ändras. Jag kan som sagt inte svara på om socialtjänsten har rätt i sin bedömning när det gäller dotterns boendesituation hos sin pappa men jag hoppas att ni har fått lite vägledning om vad de ska ta hänsyn till när de gör sin bedömning. Skulle det beslutas om att dottern ska omhändertas kan ni alltid överklaga beslutet och begära information om grunderna för beslutet, ni kan läsa mer om hur man överklagar ett myndighetsbeslut på domstolsverkets hemsida.
Om din man själv vill ansvara för dottern kan han även ansöka om ensam vårdnad eller boende. Det görs hos närmaste tingsrätt och med anledning av att ärendet inte är helt enkelt skulle jag rekommendera er att ta kontakt med en jurist för att säkerställa att allting går rätt till. Ni kan boka en tid med en jurist över telefon på Familjens Jurists kontaktcenter för vårdnad, boende och umgänge.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.