Hej! Jag är provanställd och på grund av en allvarlig olycka behövde jag följa med min sambo till sjukhuset (talar ej svenska, fick ingen tolk). Chefen hotar med att jag kommer att få sparken om jag inte kommer idag, då är det viktigaste kundens tur idag (jobbar som städerska). Vad kan jag göra?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse kring vad som gäller om din arbetsgivare vill avsluta din anställning.
Tillämpliga bestämmelser
Eftersom din fråga rör din provanställning aktualiseras bestämmelserna i lag om anställningsskydd (vidare förkortat LAS). LAS gäller i fall då inget annat har avtalats eller då det inte finns andra bestämmelser i exempelvis kollektivavtal. Kollektivavtal får i vissa delar avvika från bestämmelserna i LAS, medan andra avtal inte får innehålla villkor som är sämre för arbetstagaren än de som anges i LAS, 2 § LAS. I mitt svar utgår jag från vad som gäller enligt LAS men vill poängtera att annat kan anges i avtal eller kollektivavtal.
Avsluta en provanställning
Arbetstagare och arbetsgivare får träffa avtal om en tidsbegränsad provanställning under förutsättning att prövotiden är högst sex månader, 6 § LAS. Om ingenting annat har avtalats får en provanställning avslutas även före prövotidens utgång, 6 § 3.st LAS. Arbetsgivaren kan då exempelvis besluta att avsluta provanställningen om arbetsgivaren tror att den anställde inte kommer att klara av eller passar för arbetsuppgifterna. Arbetsgivaren får dock avsluta anställningen av vilken anledning som helst. Vid provanställning behöver det inte föreligga någon saklig grund för uppsägning likt det behöver vid andra anställningsformer. Observera dock att rätten att avsluta provanställningen är ömsesidig. En arbetstagare har också rätt att avsluta anställningen innan prövotiden har gått ut, exempelvis då arbetstagaren inte trivs på arbetsplatsen.
En arbetsgivare som avser att ge en arbetstagare besked om att provanställningen ska avslutas innan provanställningen löpt ut ska meddela arbetstagaren detta minst två veckor i förtid, 31 § st.1 LAS. Om arbetstagaren tillhör en facklig organisation ska även organisationen meddelas. Arbetstagaren och eventuell organisation har rätt till överläggning med arbetsgivaren kring beskedet, 31 § 2.st LAS.
I ditt fall och rekommendation
Din arbetsgivare har alltså rätt att avsluta din provanställning i förtid av i stort sett vilken anledning som helst. Däremot ska ett sådant besked lämnas två veckor innan anställningen avslutas och du har rätt till överläggning med arbetsgivaren kring beskedet. Jag råder dig i första hand till att försöka förklara din situation för din arbetsgivare och anledningen till att du inte har kunnat arbeta likt planerat. Är du ansluten till någon facklig organisation råder jag dig även till att kontakta dem så kan de hjälpa dig vidare.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på i din fråga. Har du ytterligare frågor får du jättegärna ställa dem till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.