Jag har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. När har jag rätt att bli arbetsbefriad?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse kring rätten om att bli arbetsbefriad.
När kan man som arbetstagare bli arbetsbefriad?
Som arbetstagare ska man som utgångspunkt stå till arbetsgivarens förfogande och arbeta under uppsägningstiden. Man kan dock bli arbetsbefriad. Arbetsgivaren kan förklara att arbetstagaren inte behöver stå till förfogande under uppsägningstiden eller en del därav (13 § lagen om anställningskydd, LAS). Det är alltså arbetsgivaren som beslutar om man kan bli arbetsbefriad och behöver inte ange skäl för varför. Överenskommelsen mellan arbetsgivare och arbetstagare om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad bör vara skriftligt, ifall innehållet i överenskommelsen skulle behöva bevisas i efterhand.
Som arbetstagare har man rätt till att behålla sin lön och andra anställningsförmåner under uppsägnignstiden även om man inte får några arbetsuppgifter alls (12 § LAS). Man bör dock komma ihåg följande. Arbetar man på annat håll under den tiden man är arbetsbefriad får arbetsgivaren avräkna dessa inkomster från den lön och de förmåner man ska ha under uppsägningstiden. Arbetsgivaren har också rätt att avräkna inkomster som arbetstagaren under denna tid uppenbarligen kunde ha förvärvat i annan godtagbar anställning (13 § LAS).
Sammanfattning och råd
Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan det hända att din arbetsgivare väljer att arbetsbefria dig, t.ex. om det inte finns något arbete att utföra. Det är dock inte så att arbetstagaren har en rätt att bli arbetsbefriad, utan det är upp till arbetstagaren att besluta det.
Om du undrar mer i den här frågan skulle jag råda dig att ta kontakt med ett fackförbund, om du är medlem i ett sådant, eller att diskutera saken med din chef.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något annat kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.