Jag undrar vart jag kan folkbokföra mig?
Pga av corona-pandemin blev jag bostadslös och arbetslös eftersom jag arbetade i ett annat land och kan inte återvända dit. De senaste månaderna har jag flyttat runt mellan vänner, bekanta och hotell. Jag lever lite i limbo i avvaktan på att gränser ska öppna sig så att jag kan återvända "hem" och har därför inget eget hyreskontrakt. Vart ska jag skriva mig? Jag har frågat vänner och familj men av olika anledningar vill de inte att jag ska skriva mig på deras adress. Jag har även varit i kontakt med 2 kyrkoförsamlingar och en stadsmission utan att få tillåtelse att skriva mig där.
Vart skriver man sig om man är utan fast bostad? Hur gör jag?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Regler om folkbokföring finns i folkbokföringslagen. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation.
När måste man folkbokföra sig?
Den som efter inflyttning anses vara bosatt i Sverige ska folkbokföras. En person ska anses vara bosatt om denne ”regelmässigt tillbringar sin dygnsvila” i landet under minst ett år. Begreppet ”regelmässighet” betyder att personen ska sova på platsen minst en gång i veckan, 3 §. Även den som kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila både inom och utom landet ska folkbokföras om han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist här, 3 §.
Var ska man folkbokföra sig?
En person ska folkbokföras på den fastighet och i den kommun där han eller hon är att anse som bosatt enligt samma kriterier som ovan, dvs. där han eller hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist, 6 §. I bedömningen av egentlig hemvist så har bl.a. familjens bosättning och arbetsförhållanden betydelse.
Den som inte regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på någon viss fastighet anses bosatt på den fastighet till vilken han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter kan anses ha sin starkaste anknytning, 12 §. Kan en persons bosättning hänföras till en kommun men inte till en viss fastighet inom denna, ska han eller hon anses bosatt i kommunen, 13 §. Detta gäller dock främst om man t.ex. bor i en husvagn eller är intagen på sjukhus.
Din situation
Eftersom du bara bott i Sverige under några månader och avser återvända ”hem” så fort gränserna öppnar upp sig så är det inte säkert att du måste folkbokföra dig. Bara om du stannar kvar i minst ett år så ska du anses bosatt i Sverige och måste därmed folkbokföra dig. Mitt råd är därför att avvakta något. Om det skulle visa sig att du blir kvar så länge att du måste folkbokföra dig så har kanske din bostadssituation klarnat något tills dess. Om du vill ha vidare rådgivning får du gärna kontakta Familjens Jurist och tala med en jurist på något av deras kontor. Jag hoppas du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.