En fråga om vårdslöshet i trafiken:
Om en privatperson filmat eller fotat mig när jag kommit över på andra sidan vägen och även vinglat ut i vägrenen så de uppgett mitt regnr till polisen men polisen inte stoppat mig, kan jag bli dömd så?
Det är tjänstebil.
Jag har en låsning i skulderbladet och på min roadtrip idag med barnen fick jag svaj på bilen några gånger när jag skulle hjälpa dem med ladda mobil, ge mackor mm pga att min smärta i ryggen gjorde att jag fick konstigt grepp om ratten.
Jag måste uppfattats som rattfull eller super trött.
Ovan är ju bara min sanning och förklaring men det vet ju bara jag och barnen.
Saken är nu att när jag svängde in mot vägrenen för att hjälpa barnen så följde bilen bakom efter, jag såg att det fanns ett bättre ställe att stanna på så körde vidare och bilen fortsatte efter mig. Förstod då att de ”hade koll på mig” jag borde stannat och pratat med dem men det tänkte jag på först efteråt.
I en nästa rondell kom bilen bakom efter mig men såg då också en polisbil som kom ca 4 bilar bakom.
Den kom dock inte efter mig, oklart om det var en tillfällighet eller bilen bakom som larmat polisen?
Om de filmat eller fotat mig kan jag då bli dömd för vårdslöshet i trafiken eller liknande pga mitt vinglande? Även om de inte stannat mig? Kan detta komma i efterhand om film/foton är bevis?
Har de rätt att skicka ev film/foto till min arbetsgivare?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå igenom när man ska få veta att man är misstänkt för brott och vad som kan användas som bevisning.
Få veta om man är misstänkt för brott
Det är inte alltid en förundersökning kan inledas trots att man misstänker att ett brott har begåtts. Det kan vara fallet exempelvis om polisen gör en inledande bedömning att det inte finns möjlighet att få fram tillräcklig bevisning. Inleds däremot förundersökningen och det finns en misstänkt kommer den misstänkte inte att underrättas direkt om att det pågår en förundersökning där hen är misstänkt för brott. Det är först när man blir "skäligen misstänkt", den andra så kallade misstankegraden, som polisen ska underrätta en om att man är misstänkt för brottet i fråga. Det är också först i och med att man blir skäligen misstänkt som man har rätt att ta del av förundersökningsmaterialet, förutsatt att det kan ske utan men för utredningen (23 kap. 18 § rättegångsbalken, RB). Vad som är skälig misstanke varierar från fall till fall men man brukar säga att det ska vara objektivt underbyggda omständigheter som med viss styrka talar för att personen i fråga har begått den gärning som misstanken avser.
Bevisning
Att de filmat och fotat dig kan vara ett bevis i förundersökningen, om en sådan har påbörjats. Det är också möjligt att personerna som körde efter kommer att kallas in som vittne för att berätta vad de har sett.
Sprida film och foto till arbetsgivare
Att peka ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt kan vara brottet förtal (5 kap. 1 § brottsbalken). Det kan dock vara tillåtet i vissa fall att lämna sådana uppgifter om det utifrån omständigheterna var försvarligt att lämna uppgiften och uppgiften är sann eller man hade skälig grund att tro att den var det.
Sammanfattning
Det är möjligt att det inletts en förundersökning mot dig för vårdslöshet i trafik oavsett om du blev stannad, men det är väldigt svårt att säga hur det ligger till. Du kommer med största sannolikhet inte att få reda på detta förrän du, eventuellt, blir skäligen misstänkt för brott. Filmerna och bilderna kan i och för sig användas som bevisning, men det är upp till åklagaren att bestämma vad som kommer att tas med som bevisning i en eventuell framtida rättegång. Det är också väldigt svårt att säga om du skulle bli dömd i en eventuell framtida rättegång.
Angående om de får skicka bilderna och filmerna till din arbetsgivare kan det eventuellt röra sig om förtal att göra det. Samtidigt kanske man skulle kunna anse att arbetsgivaren har ett intresse av att veta hur bilen framförs, med tanke på att det är en tjänstebil, så jag vågar inte säga hur det skulle bli i det här fallet.
Råd
Jag skulle råda dig att ringa polisen på 114 14 och berätta om din situation så kanske de kan ge lite mer råd. Annars tror jag att du kommer att få avvakta och se vad som händer, även om jag förstår att det är jobbigt att inte veta. Om det är så att bilderna och filmerna skickas till din arbetsgivare kan du överväga att ta kontakt med en jurist kunnig i brottmål för vidare vägledning om hur du kan göra då.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.