Hej.
Jag har varit sjukskriven för utmattningssyndrom i 2 omgångar sammanlagt 180 dagar och därför blivit av med min sgi eftersom jag missade att kontakta AF i tid pga min sjukdom. Efter det har jag börjat jobba igen. Sammanlagt 5 månader först 75% och 25 tjänstledigt då jag inte orkade mera. Sedan 80% och 20 tjänstledigt. Efter det så gick jag i väggen igen pga av att arbetsgivaren lade på mig för mycket jobb. Jag trodde att de månader jag jobbat skapat en ny sgi med den inkomst jag haft sista månaderna som grund. Men icke Arbetsgivaren sa att jag hade ingen sgi och därför skrevs jag som tjänstledig för det var en teknisk lösning i deras datasystem. Kontaktade fk och där fick jag beskedet att jag inte kan få några pengar för att jag stod som tjänstledig. Jag vill veta om det är så här lagen är eller om arbetsgivaren felat eller om försäkringskassan gjort fel.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Nedan kommer jag gå igenom regler om SGI och tillämpa dem på din situation. Avslutningsvis kommer jag att ge dig råd för hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Den sjukpenninggrundande inkomsten, eller SGI som det ofta kallas, ligger till grunden för beräkningen av en hel del socialförsäkringsförmåner, bl.a. sjukpenningen. Reglerna för SGI hittar du i socialförsäkringsbalken (SFB). Definitionen av SGI finns i 25 kap. 2 § SFB och lyder enligt följande: sjukpenninggrundande inkomst är den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete antingen (i) som arbetstagare i allmän eller i enskild tjänst (inkomst av anställning), eller (ii) på annan grund (inkomst av annat förvärvsarbete).
För att fastställa en persons SGI måste Försäkringskassan göra en utredning, Detta sker vanligtvis i samband med att en person söker en socialförsäkringsförmån eller när personen begär det (25 kap. 2,3 §§ SFB). När väl en SGI fastställs används den tills vidare. Om Försäkringskassan får reda på att arbetssituationen ändrats eller om det finns andra omständigheter som tyder på att en persons SGI borde ändras så genomförs en ny utredning (26 kap. 4 § SFB).
Det är inte helt enkelt att fastställa en persons SGI. För det första måste måste personen som ansöker vara försäkrad för arbetsbaserade förmåner. Dessutom ska inkomsten från arbete (i) komma från Sverige, (ii) komma från arbete som kan antas vara under sex månader i följd eller vara årligen återkommande, (iii) kan antas uppgå till minst 24 % av prisbasbeloppet (25 kap. 3 § SFB).
Om du arbetar på en “normal” arbetsplats i Sverige kommer du uppfylla de flesta av dessa krav men problem kan uppstå när det gäller punkt två, det vill säga när arbetets varaktighet ska avgöras. Det måste finnas en avsikt att arbeta tills vidare, minst sex månader i följd. Vid bedömningen tas det även hänsyn till årligt återkommande projektanställningar och liknande. Försäkringskassan bedömer varaktigheten av arbetet utifrån omständigheterna vid påbörjandet av arbetet och inte utifrån den sökandes påståenden om arbetets omfattning. En dom från kammarrätten från 2013 kan exemplifiera den här problematiken (mål nr 3991-12). I domen hade en person under flera år varit långtidssjukskriven till och från under flera år och förlorat sin SGI. Efter sitt senaste försök att börja arbeta igen sjukskrev han sig efter 19 dagar och ansökte om att få sjukpenning. Domstolen ansåg att det med beaktande av personens sjukdomshistorik var osannolikt att personen skulle kunna arbeta i sex månader när han började arbeta. Domstolen menade vidare att personen sannolikt fortfarande var fortfarande sjuk när han började arbeta. Det förelåg därför ingen förvärvsavikt och någon SGI kunde inte fastställas.
Det är svårt för mig att uttala mig om exakt varför Försäkringskassan inte kunde fastställa ett SGI för dig, men en anledning kan vara att du arbetat för kort tid efter din sjukdomsfrånvaro, precis som i rättsfallet ovan. När det gäller din arbetsgivares agerande att skriva dig som tjänstledig så kan även detta ha inverkat på beslutet eftersom tjänstledighet kan tyda på att det inte föreligger förvärvsavsikt hos den sökande. Om försäkringskassan hör av sig till din arbetsgivare är det viktigt att hen uppger korrekt information, det vill säga att du är sjukskriven och inte tjänstledig.
Det du kan gör är att begära omprövning av beslutet hos Försäkringskassan. Därefter finns det även möjlighet att överklaga till förvaltningsrätten. Mer om hur du gör detta hittar du här. Om du behöver hjälp med att formulera din omprövning eller överklagande kan du ta kontakt med en av våra jurister som du kommer i kontakt med här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.