Har försäkringskassan rätt att nollställa ens SGI medan överklagan av sjukpenning utreds av förvaltningsrätten. Om förvaltningsrätten ger en rätt till sjukpenning för den överklagade perioden, kan då försäkringskassan neka en rätt till fortsatt sjukpenning, fast man inte har något glapp i sjukskrivningen. Försäkringskassan skriver att de vill fastställa min dotters sgi till noll från juni 2020 för att hon inte jobbat. Men självklart kan hon inte jobba när hon är svårt utmattad och sjukskriven utan glapp. Försäkringskassan säger att ärendet är klart. Men hur kan det vara klart när överklagan ligger hos förvaltningsrätten. Har de rätt när de säger att ärendet är klart. Kan min dotter få sjukpenning från juni 2020 trots detta. Om de fastställer sgi till noll från juni 2020l, upphävs nollningen om förvaltningsrätten ger rätt till sjukpenning till perioden dec 2019 till maj 2020.
Hej! Tack att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en allmän redogörelse för vad som gäller rörande beräkning av SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) samt överklagan samt praktiska råd till er om hur ni kan gå vidare.
Vad som gäller för SGI:n
Du skriver att din dotter har fått ett beslut av Försäkringskassan där de har beslutat att nollställa hennes SGI. Beräkningen av SGI kan i många fall uppfattas som komplicerad, och min rekommendation är därför att din dotter direkt tar kontakt med sin handläggare och be denne motivera beslutet och berätta exakt hur hennes SGI beräknades. Det följer även av Förvaltningslagen 32 § att beslut som icke-obetydligt kan påverka en enskilds situation ska innehålla en klargörande motivering. Skulle din dotter på grund av hennes utmattningssymptom ha svårt att göra detta kan du själv kontakta hennes handläggare förutsatt att du har en giltig fullmakt för din dotters ärende. Skulle ni vilja veta ver allmän information om SGI finns det bra information på Försäkringskassans SGI-guide. Där framgår det bland annat att SGI:n kan nollställas om en denne varken har varit anställd eller inskriven på Arbetsförmedlingen under tre månader. Har man sjukpenning eller sjuklön är däremot ens SGI skyddad. Jag tolkar detta som att din dotter alltså måste ha blivit nekad rätt till sjukpenning, samt varit utan anställning och inte heller varit inskriven hos arbetsförmedlingen för att Försäkringskassan ska ha rätt att nollställa hennes SGI.
Överklagan
Överklagan vs omprövning
Du skriver att din dotter har överklagat Försäkringskassans beslut att neka henne sjukpenning. Enligt Försäkringskassans riktlinjer om överklagande ska man i första hand begära att beslutet omprövas innan det överklagas till Förvaltningsrätten. Jag förutsätter därför att beslutet redan har blivit omprövat. Som jag ser det är det då två olika delar i din dotters sjukpenningsärende som ska bli prövat, dels om hon har rätt till sjukpenning, dels om hennes SGI ska vara noll eller något annat. Vad som ligger till grund för rätten till sjukpenningen är främst läkarintyget samt försäkringsmediciniskt utlåtande från Försäkringskassan om hur hennes sjukdom påverkar hennes arbetsförmåga. I frågor om sjukdomsbilden och dess påverkan på din dotters arbetsförmåga ska självklart din dotter även haft möjlighet att yttra sig. Huruvida arbetsförmågan bedöms gentemot hennes tidigare anställning eller gentemot hela arbetsmarknaden beror på hur länge hon har varit sjukskriven, se rehabiliteringskedjan.
När beslut får verkställas
Du skriver att du undrar om Försäkringskassan har rätt när de skriver att ärendet är "avslutat" trots att det för närvarande är överklagat till Förvaltningsrätten. Enligt Förvaltningslagen 35 § anses ett beslut som går att överklaga inte verkställbart förrän överklagandefristen har löpt ut. Av samma lagparagraf framgår dock att myndigheter får verkställa beslut om väsentligt enskilt eller allmänt intresse kräver detta, men att det alltid ska försöka undvikas om någon enskild person skulle leda till ingripande verkningar för den enskilde. I din dotters fall antar jag att beslutet inte anses verkställt förrän överklagandefristen har löpt ut, då det inte finns skäl att tro att ett snabbt verkställande är av intresse samt att beslutet dessutom innebär stora effekter för din dotter. Om Förvaltningsrätten skulle bedöma att din dotter har rätt till sjukpenning för perioden december 2019-maj 2020 så kan detta även påverka storleken av hennes SGI. Om detta skulle innebära att SGI:n slipper "bli nollad" kan jag inte på rak arm svara på då jag inte har tillräcklig information om din dotters tidigare anställningshistorik eller om hon har varit inskriven på arbetsförmedlingen under tiden hon varit utan anställning. Min tolkning är dock att om man varit anställd i minst 6 månader och därefter blivit sjukskriven utan uppehåll så ska ens SGI vara skyddad och därför inte bli nollad. Om beslut om att nolla SGI redan tagits bör detta då rimligtvis ändras om beslut om rätt till sjukpenning ändras, och situationen då går från att avse "uppehåll i sjukskrivning" till "oavbruten sjukskrivning".
Praktiska råd för hur ni kan gå vidare
Vad ni kan göra i nuläget är alltså att avvakta Förvaltningsrättens beslut om de har beslutat att pröva saken. Skulle de inte meddela prövningstillstånd får ni begära omprövning direkt hos Försäkringskassan, vilket ska vara steg ett. Fristen för att begära omrprövning är 2 månader sedan man delgavs beslutet. Skulle du ha ytterligare frågor om din dotters ärende rekommenderar jag er att upprätta en fullmakt mellan er så att du har rätt att företräda din dotter gentemot Försäkringskassan. Behöver ni hjälp med att upprätta en fullmakt är ni mer än välkomna att kontakta våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Hoppas detta svaret var till hjälp.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.