Följande anges i skollagen kap. 28 18§ Andra beslut enligt denna lag än som anges i detta kapitel får överklagas bara om överklagande får ske enligt 13 kap. kommunallagen.
Skulle paragrafen ovan gå att ”använda” vid ett överklagande av ett beslut fattat av Skolinspektionen som inte omfattas av punkterna i Skollagen Kap 28 2§ till förvaltningsrätten?
Ett beslut från SI, där Huvudmannens nedskrivna påståenden gavs företrädesrätt, utan något krav på verifiering Skolinspektionen.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår din fråga som att du undrar över möjligheterna att överklaga beslut ser ut. Det är lite komplicerat och stolpigt hur det är uppbyggt lagtekniskt, men jag försöka förklara vad som gäller generellt och hur det är uppbyggt. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation och ge en rekommendation hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Överklagande
Beslut kan överklagas på två olika sätt och de brukar delas in i laglighetsprövning (kommunalbesvär) och förvaltningsbesvär. Ett beslut kan aldrig överklagas med både förvaltningsbesvär och laglighetsprövning, det är antingen eller.
Laglighetsprövning
Regler om att överklaga kommun och regions beslut finns i kommunallagen. Det framgår i kommunallagen att speciallag går före, så finns det en bestämmelse i en annan lag gällande beslutet i fråga så ska den användas (13 kap. 3 §). Genom laglighetsprövning kan du som kommuninvånare överklaga beslut tagna av kommunen eller regionen (13 kap. 1 §). Man behöver inte vara personligt berörd av beslutet utan det räcker att man är medlem i kommunen i fråga. Oftast är det inte individuella beslut som omfattas av laglighetsprövning.
Man klassas som medlem i en kommun om (1 kap. 5 §):
- Man är folkbokförd i kommunen.
- Äger fast egendom i kommunen.
- Betalar kommunalskatt i kommunen.
Det räcker med att ett av kriterierna är uppfyllt. Förvaltningsdomstolen prövar endast lagligheten av beslutet i dessa fall, inte huruvida det är lämpligt eller bra. Domstolen kan därmed endast bifalla eller avslå beslutet, de kan aldrig ändra det.
Förvaltningsbesvär
Det är ett väldigt stort spektra av beslut som inkluderas i förvaltningsrätten, exempelvis beslut om sjukpenning, försörjningsstöd och uppehållstillstånd. Ofta finns det överklagandehänvisningar i speciallag såsom i socialtjänstlagen, skollagen och socialförsäkringsbalken. Det är i första hand det som står i dessa lagar som gäller, inte vad som står i förvaltningslagen. Det ”fylls ut” med grundbestämmelserna om överklagande i förvaltningslagen. Handlar det om ett beslut som är taget inom socialtjänstlagen är det vad som framgår där som gäller och eventuella hänvisningar därifrån.
Vilka beslut får överklagas enligt förvaltningslagen?
Om beslutet kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt (41 §).
Vem får överklaga?
- Beslutet får överklagas av den som beslutet angår
och
- beslutet ska ha gått hen emot (42 §).
Din situation
Som jag förstår din fråga handlar det om ett beslut som har tagits med stöd av skollagen och av Statens skolinspektion. Det är därför skollagen som är grund för ett eventuellt överklagande. I kapitel 28 framgår alla beslut som kan överklagas inom skollagen och i 28 kap. 2 § framgår det vilka beslut av Skolinspektionen som får överklagas till förvaltningsdomstolen. Jag vet inte exakt vad det var för typ av beslut det handlar om och inom vilken skola/klass. Men om det omfattas av någon av punkterna i 28 kap. 2 § så kan du överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen. Bestämmelsen du hänvisar till i 28 kap. 18 § innefattar enbart laglighetsprövning. Då ska det framgå i 13 kap. kommunallagen att beslutet får överklagas. Skolinspektionen är en statlig myndighet vilket innebär att deras beslut inte kan överklagas med laglighetsprövning. Kommunallagen går därför inte använda för att överklaga Skolinspektionens beslut.
Rekommendation
Jag skulle i första hand råda dig att se på beslutet från Skolinspektionen om det finns någon överklagandehänvisning. Därefter att du tittar på om beslutet det handlar om finns uppräknat i hänvisningarna i 28 kap. 2 §. Du kan även kontakta Skolinspektionen för att höra med dem om det finns möjlighet att överklaga deras beslut. Skolinspektionen är en statlig myndighet och har en serviceskyldighet och ska vara behjälpliga. Du kan läsa mer om förvaltningsrätt hos Familjens Jurist. Skulle du önska vidare rådgivning kan du boka tid hos Familjens Jurists erfarna jurister.
Jag hoppas att svaret inte blev allt för krångligt och att du fick vägledning i dina funderingar!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.