Vilka brott kräver inte respektive kräver uppstå? Samt vad innebär uppsåt?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Uppsåt
Uppsåt är ett begrepp som används inom straffrätten som innebär att gärningspersonen har handlat medvetet, med syfte att åstadkomma en viss effekt. Vissa brottsbeskrivningar kräver uppsåt för att gärningspersonen ska kunna dömas.
Det finns olika typer av uppsåt; avsiktsuppsåt, insiktsuppsåt och likgiltighetsuppsåt. Man kan säga att de olika typerna kräver olika nivå av medvetenhet hos gärningspersonen. Avsiktsuppsåt innebär att det är en medveten, kontrollerad gärning som utförs i syfte att en viss följd ska inträffa. Insiktsuppsåt förutsätter att gärningspersonen ser ett visst faktum som mycket sannolik, man kan säga att gärningspersonen har en praktisk visshet i förhållande till såväl följder som omständigheter. Likgiltighetsuppsåt innebär att gärningspersonen misstänker att en följd kommer att inträffa eller att en omständighet föreligger men är likgiltig för att det sker.
Enligt huvudregeln räcker alla uppsåtsformerna för ansvar, det finns dock undantag där det krävs så kallat kvalificerat uppsåt för ansvar. Detta innebär att det krävs avsiktsuppsåt.
Till exempel krävs det uppsåt för att dömas för mord medan det räcker med att ha begått brottet genom oaktsamhet för att dömas till vållande till annans död.
Det kan vara svårt att greppa uppsåtsbegreppet rent teoretiskt men om du har en fråga som gäller en specifik brottsrubricering kan vi hjälpa dig att förklara mer ingående hur det funkar i förhållande till brottet.
Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du mer än välkommen att ställa en ny.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.