Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Om du är missnöjd med vården

Jag är i behov av hjälp pga en läkare på hälsocentralen behandlat mig fruktansvärt dåligt. Ja kom in med misstänkt TIA eftersom ena sidan av kroppen var totalt bortdomnad. Fick ingen hjälp av henne mer än antidepressiva mediciner. Hade ett vittne (sambo) med mig under hels mötet som tappade hakan då läkare anklagade mig för missbruk?! För det hade hon läst i min döda mors journal arr hon gjorde hon dog -95. Hon skrev även saker som inte alls stämmer med verkligheten. Pratade med chefen på detta HC och dom skulle radera det hon skrivit, men det har fortfarande inget hänt . Hon har total förstört mitt liv med sina falska påhopp och jag behöver all hjälp jag kan få, vad ska jag göra ? Innan Jag gåt in i den ”berömda” väggen...

Rådgivarens svar

2018-02-24

Hej!

Tack för att du vänder dig till hos på Fråga Juristen med ditt problem.

Vad tråkigt att höra att du har blivit behandlad illa inom vården. Om du är missnöjd med vården finns det olika sätt att gå tillväga. Du ska alltid börja med att vända dig till den hälsocentral där du fick vården, precis som du har gjort. Därefter kan du kontakta patientnämnden, vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller i vissa fall anmäla till diskrimineringsombudsmannen eller polisen. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Patientnämnden
I varje landsting finns det en patientnämnd. Patientnämnden hanterar klagomål rörande hälso- och sjukvården. Till nämnden kan du framföra dina synpunkter, klagomål eller bara rådgöra med en handläggare om hur du kan ta ditt ärende vidare. Du kan ta kontakt med nämnden i ditt landsting via telefon eller brev, ibland kan du även göra det via e-tjänster.

IVO
Till IVO kan man anmäla allvarligare händelser inom vården, de tar alltså inte emot alla typer av klagomål. Det kan röra sig om händelser som har gjort att du som patient har fått en skada som inte kommer att försvinna eller att du har fått mycket större behov av vård. Det kan också vara händelser där en patient har avlidit. Även om händelsen inte är så allvarlig att den föranleder en anmälan kan du lämna ett tips om fel och brister inom vården.
Här hittar du deras hemsida.

Diskrimineringsombudsmannen eller polisen
Om ditt klagomål rör något som kan vara diskriminerande eller brottsligt kan du anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen eller polisen. Du kan anmäla till diskrimineringsombudsmannen om du anser att du har blivit särbehandlad på grund av kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, etniska tillhörighet, funktionsförmåga eller religion. Till polisen kan du anmäla om du har blivit utsatt för brott, t.ex. för sexuella trakasserier eller våld.

Sammanfattning och råd
Eftersom jag inte vet mer i detalj vad som har hänt eller hur du har blivit behandlat är det svårt för mig att avgöra var du ska göra din anmälan. Jag råder dig därför att ta kontakt med patientnämnden i ditt landsting för att rådgöra med en handläggare om hur du ska gå vidare.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

Vänliga hälsningar,
Sofia Berg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.