Kan jag som arbetsgivare, 6 anställda dra ner 2 tjänster från 100 % till 50% vardera pga arbetsbrist?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Frågor som rör arbetstagare regleras i LAS och MBL. Kanske har ni också tecknat kollektivavtal som reglerar delar av anställningsförhållandet. Nedan följer en redogörelse för din situation med svar på din fråga.
Som arbetsgivare har man fri rätt att leda och fördela arbetet. Däremot är det heltidsanställning som utgör normen och du som arbetsgivare kan inte tvinga en arbetstagare till en deltidsanställning, eftersom det krävs samtycke av båda parterna för en sådan ändring av anställningsavtalet. Du kan däremot försöka träffa en frivillig överenskommelse mellan dig och de två anställda som du vill ska gå ned i tid. Det kan annars ses som en uppsägning och då krävs saklig grund.
Arbetsbrist
Arbetsbrist är en saklig grund för uppsägning och det är du som arbetsgivare som avgör om det råder arbetsbrist. Arbetsbrist kan det vara vid exempelvis omorganisationer, om det saknas arbetsuppgifter eller då företaget inte har pengar till verksamheten och lönerna eller i andra situationer där en uppsägning från arbetsgivarens sida beror på annat än förhållanden som är att hänföra till en arbetstagare personligen. För att det ska föreligga arbetsbrist krävs också att alla möjligheter som står till buds utan att arbetstagare behöver sägas upp, har övervägts.
Omplaceringsskyldighet före uppsägning
Om du inte kommit överens med arbetstagarna om att gå ned i tid och problemet med arbetsbrist kvarstår, har du en omplaceringsskyldighet innan du kan säga upp dina arbetstagare. Då skulle dessa tjänster om 50% tillfalla de personer som ska omplaceras under förutsättning att tjänsterna är lediga och behöver tillsättas och arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för att kunna utföra arbetet på den nya tjänsten, vilket det låter som på din fråga. På det sättet skyddas arbetstagarna från uppsägning på grund av arbetsbrist och tjänsterna blir tillsatta.
Att tänka på när förändringar i verksamheten planeras är att arbetsgivaren också ska bedöma om ändringarna medför risker i arbetsmiljön som kan behöva åtgärdas. Kanske krävs en prioritering bland arbetsuppgifterna för att hinna med arbetet, när tjänsterna blir färre. Arbetsgivaren ska också, innan förändringen sker, förhandla med de fackliga organisationerna enligt MBL. Vid uppsägning eller omplaceringar på grund av arbetsbrist kan man också behöva ta hänsyn till de turordningregler som regleras i lagen, där huvudregeln är sist in-först ut.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga och klarhet i hur du kan gå tillväga härnäst. Vill du boka tid med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.
Med vänliga hälsningar,
Lovisa
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.