Hej!
Jag undrar vilken påföljd en tidigare ostraffad 18 åring kan få pga stöld via inbrott + skadegörelse. Händelsen ägde rum på en skola. Det som blev stulet var 3-4 brandsläckare och 4 fönsterrutor krossade. Personen i fråga har inte blivit kallad på förhör än men lär bli i sinom tid (hur lång tid kan det ta innan man blir inkallad?) //Mvh
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Lagar om brott och påföljder finns i brottsbalken (BrB). För både stöld (8 kap. 1 § BrB) och skadegörelse (12 kap. 1 § BrB) följer fängelse som påföljd. Detta innebär dock inte alltid att påföljden blir just fängelse, utan i varje enskilt fall ser man till omständigheter som talar för att en annan påföljd kan utdelas.
Några omständigheter att beakta är dels åldern på gärningspersonen när brottet begicks. Var hen under 18 år vid brottstillfället kan detta föranleda en påföljd avsedd för ungdomar, såsom ungdomstjänst. Oavsett ålder på gärningspersonen ska även beaktas om personen är en så kallad förstagångsförbrytare - om det är första gången personen begår ett brott. Om så är fallet och det saknas skäl att anta att personen återfaller i brottslighet kan, i enlighet med 30 kap. 7 § BrB, villkorlig dom utdömas. Av 30 kap. 8 § BrB följer att denna påföljd ska förenas med dagsböter. Ibland kan omständigheter såsom att ett skadestånd ska betalas medföra att böter ej utdöms, eftersom personen redan ska betala på annan väg.
I svensk rätt föreligger en presumtion om att fängelse inte är ett förstahandsval, utan finner domstolen att det finns en annan, lindrigare påföljd som likväl har en positiv effekt på gärningspersonen, ska denna tillämpas. Det är svårt för mig att säga vad påföljden i det enskilda fallet ska bli när jag inte vet om några omständigheter. Jag vill heller inte ge ett rakt svar och ge ”falska förhoppningar” då domstolen kan komma att göra en annan bedömning. Mitt antagande är att påföljden i detta fall blir villkorlig dom förenad med böter, eventuellt villkorlig dom med endast skadestånd att utbetala.
Vad gäller din fråga om hur lång tid det kan ta innan personen blir kallad på förhör, så beror det i realiteten på polisens arbetsbörda. Av det du beskriver låter det inte som att brottet är av sådan allvarlighetsgrad att det skulle prioriteras framför grova brott. När personen blir kallad beror helt enkelt på när den handläggande förundersökningsledaren bestämmer att så ska ske, och polisen arbetar idag med stor överbelastning.
Jag hoppas det gav dig svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.