Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Parkering på plats med endast en parkeringsskylt

Jag har parkerat min bil på en av 3 fria parkeringar i staden. Det är ett vaktbolag som sköter stadens parkeringsärenden. Dom säger att jag inte har flyttat min bil på 24 timmar och därför bötfällt mig och skickat boten till Transportstyrelsen. Jag hävdar att det bara är skyltat med fri parkering och inte står någonting om 24 timmar. Transportstyrelsen hävdar att jag ska betala boten och sedan gå till polisen och hävda min rätt. Jag anser att dom har bevisbördan och att dom ska bevisa att jag gjort fel. Det kan dom inte, då det inte står annat än, fri parkering. Jag har sagt att jag kan lämna skulden till Notarius Publicus och att dom då får den när dom bevisat att jag gjort fel. Enligt deras sätt att resonera så kan jag ju skicka fakturor till höger och vänster och säga att betala först och kontrollera sen. Det är enligt mig bedrägeri. 1. Måste det inte stå någonstans tydligt att man bara får stå där 23 tim 59 minuter. 2. har dom rätt att säga att jag ska betala och sen ska jag gå till polisen? Det är ju dom som säger att jag gjort fel. 3. Vem har bevisbördan i detta ärende? Tacksam för hjälp. Jag tänker inte betala 800 kr plus räntor och tilläggsavgifter för något jag bevisligen inte gjort fel för. Det är ju bara att titta på skyltarna på platsen. Hur ska jag göra för att denna skuld inte blir en vandringsskuld som säljs mellan olika kreditföretag?

Rådgivarens svar

2022-06-17

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Din fråga omhandlar frågor om parkeringsvillkor. Reglerna för parkering återfinns bland annat i lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP), lag (1976:206) om felparkeringsavgift och vägmärkesförordningen (2007:90).

Parkering på plats utan tilläggstavla

Om du parkerar på en plats där det endast skylten "Parkering" eller "P" finns utan tilläggstavla innebär det att du får parkera på platsen i högst 24 timmar i följd (2 kap. 12 § E19 vägmärkesförordningen). 24-timmarsregeln gäller måndag-fredag. Under lördagar, söndagar och dag före helgdag kan du parkera under obegränsad tid. Om du parkerar på en sådan plats på en dag där 24-timmarsregeln inte gäller börjar de 24 timmarna räknas från nästkommande vardag. Det betyder att om du till exempel börjar parkera en lördag klockan 22, kan du stå parkerad på platsen till måndag klockan 24:00.

Olika typer parkeringsavgifter

En kontrollavgift är en avgift en markägare som upplåter mark för parkering eller förbjuder parkering inom området får ta ut när fordon parkerats i strid med förbud eller villkor (1 § LKOP).

Om du mottagit en felparkeringsavgift innebär det att du har parkerat på allmän mark eller gatumark som strider mot trafikförordningen eller lokala trafikföreskrifter. Felparkeringsavgifter regleras i lagen om felparkeringsavgift. Felparkeringsavgifter tas ut av kommunen (eller staten).

Det finns också en så kallad kontrollavgift. Kontrollavgifter tas ut av markägaren vid olovlig parkering på privat mark eller tomtmark (ofta särskilt anordnade parkeringar och parkeringshus) och regleras i lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP). Ofta är det ett vaktbolag eller parkeringsbolag som tar ut kontrollavgifter för markägarens räkning.

Bestrida felparkeringsavgift

Huruvida du ska betala eller inte när du anser att avgiften är felaktigt utfärdad beror på vilken typ av avgift det är. Är det en felparkeringsavgift utfärdad av kommunen eller staten är du enligt lag skyldig att betala felparkeringsavgiften inom föreskriven tid (7 § lagen om felparkeringsavgift). Detta gäller även om du anser att avgiften är felaktig. Om du inte betalar avgiften riskerar du ytterligare avgifter och eventuella betalningsanmärkningar.

Du bestrider en felparkeringsavgift genom att i första hand ansöka om rättelse hos polisen (8 § lagen om felparkeringsavgift), och i andra hand bestrida avgiften hos polisen (9 § lagen om felparkeringsavgift). Bestridandet ska ske inom sex månader efter att du har betalat avgiften eller Kronofogden vidtagit åtgärder för indrivning (9 § lagen om felparkeringsavgift). Når du inte dit du önskar efter bestridande hos polisen kan du överklaga till tingsrätten (10 § lagen om felparkeringsavgift). Om det konstateras att felparkeringsavgiften utfärdats felaktigt återbetalas pengarna till dig.

Bestrida kontrollavgift

Om du fått en kontrollavgift och du anser att den är felaktigt utfärdat ska du så snart som möjligt bestrida till den som utfärdat avgiften. Det står ofta på boten eller på en tilläggstavla i anslutning till parkeringen vem du ska kontakta. Till skillnad från felparkeringsavgift ska du inte betala en kontrollavgift om du anser att den utfärdats felaktigt. Tänk på att bestrida avgiften via skrift, och förklara varför du anser att kontrollavgiften är felaktig.

Bevisbörda

Det är aktören som har utfärdat kontroll- eller felparkeringsavgiften som måste bevisa att du faktiskt har parkerat i strid med villkor eller förbud. Här anses dock själva kontroll- eller felparkeringsavgiften vara ett starkt bevis tillsammans med fotografier som ofta tas vid utfärdandet av avgiften. Du måste därför kunna lämna en trovärdig redogörelse för de omständigheter som gör att du anser att kontroll- eller felparkeringsavgiften är felaktig. I praktiken måste du alltså kunna motbevisa avgiften.

Sammanfattning och råd

Jag läser din fråga som att du har mottagit en felparkeringsavgift. I och med villkoret att du endast får stå parkerad i 24 timmar i följd när det endast finns en "P"-skylt verkar felparkeringsavgiften vara riktigt utfärdad. Dock har jag inte alla omständigheter, och om du anser att felparkeringsavgiften är felaktig kan du bestrida detta. Det är dock viktigt att du trots detta betalar avgiften och sedan begär rättelse eller bestrider avgiften hos polisen. Om du inte gör detta riskerar du följdkostnader och eventuella betalningsanmärkningar, vilket kan ställa till det i framtiden.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Behöver du ytterligare hjälp i ärendet är du välkommen att kontakta någon av juristerna på Familjens Jurist för vägledning. Du kan också skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.