Hej!
År 2000 fick jag feldiagnosen Astma, som efter 12 år visade sig vara lungcancer.
Vid operationstillfället, så hade jag cirka 40% lungkapacitet.
Under dessa 12 åren drog jag på mig massor av skulder, då jag på grund av nedsatt andning fick både panikångest, generell ångest och utvecklade ett uppskjutande-beteende.
Jag klarade inte att sköta det enkla i tillvaron längre...
Jag blir idag medicinerad och det har blivit bättre, men inte bra..
Jag jobbar heltid, men Kronofogden tar det mesta av min lön och det känns inte bra alls.
Finns det hjälp att få, då jag anser att jag inte har haft en chans att ta tag i detta?
Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Patientskadeersättning
Så som jag förstår det undrar du över dina möjligheter att få ersättning av sjukvården på grund av att du blivit feldiagnostiserad och felbehandlad. Frågor om rätt till så kallad patientskadeersättning regleras i patientskadelagen (PSL). I 6 § första stycket PSL beskrivs de situationer då det föreligger rätt till patientskadeersättning. I ditt fall borde det vara punkt 3, felaktig diagnostisering, alternativt punkt 1 som ligger närmast till hands. Enligt 6 § andra stycket PSL ska det vid prövning av rätt till ersättning enligt 6 § första stycket punkt 1 och 3 tillämpas den handlingsnorm som gäller för en erfaren specialist eller annan erfaren yrkesutövare inom området. Har sjukvården handlat enligt vad som kan förväntas av en erfaren specialist så utgår ingen patientskadeersättning. Då jag inte har så många omständigheter kring ditt fall och dessutom saknar medicinsk expertis är det svårt för mig att säga hur din rätt till ersättning skulle bedömas.
Storleken på patientskadeersättningen bestäms i enlighet med skadeståndslagens regler för personskada. Ersättningen kan omfatta t.ex. sveda och värk, inkomstförlust eller invaliditet om skadan leder till en bestående funktionsnedsättning.
Preskriptionstid
För skador som orsakats före 31 december 2014 måste en skada anmälas inom tre år från det att patienten fick vetskap om att anspråket kunde göras gällande. Anmälan ska göras inom tre år från det att
Det finns en yttersta tidsgräns att väcka talan som är tio år efter den tidpunkt då skadan orsakades.
Då du inte tidigare verkar ha varit medveten om möjligheten till försäkringsersättning eller vilken försäkringsgivare du ska ställa krav på ersättning till, så bör den tioåriga preskriptionstiden tillämpas. Preskriptionstiden försvårar ändå dina möjligheter till ersättning eftersom den initiala feldiagnostiseringen du tar upp skedde för 17 år sedan och därför är preskriberad. Din grund för ersättning blir då istället den felbehandling och feldiagnostisering som skett från 2007 (för tio år sedan) fram till att rätt diagnos ställdes 2012.
Vart du vänder dig för att begära ersättning
Eventuell ersättning betalas ut av försäkringsbolaget där vårdgivaren har sin patientförsäkring. Landstingen och regionerna har sin patientförsäkring hos Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF. Om din vård skett i privat regi så hör du av dig till vårdgivaren och frågar var de har sin patientförsäkring för att veta vart du ska vända dig för att begära ut ersättning. Är man missnöjd med försäkringsbolagets beslut om ersättning har man möjligheten att begära ett yttrande från Patientskadenämnden (vilket brukar följas av försäkringsbolagen) eller att stämma försäkringsbolaget i allmän domstol.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, har du fler funderingar är det bara att återkomma så ska vi försöka besvara dem.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.