Hej det är så att jag och mitt ex har fått bodelningen färdigt. Nu väntas bara möte med banken. Mitt ex har valt att köpa ut mig ur vårat boende.
Hon vill att jag ska adress ändra innan mötet med banken för att slippa ravinstskatt. Enligt henne så tror hon att skatteverket kommer se detta som ett uppköp ifall jag fortfarande är adresserad i bostaden. Riskerar jag min andel av boendet ifall jag adress ändrar nu?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Adressändra
När man flyttar ska man adressändra och har att göra med folkbokföringen, frågor om detta regleras i folkbokföringslagen (FL). Folkbokföringen är ett register över personer som är födda i Sverige, bor eller har bott i Sverige. I registret finns uppgifter om adress, familjerelationer och namn. Man ska vara registrerad på den adress som man bor bo. Med bosatt menas den plats där en person regelmässigt tillbringar sin dygnsvila under minst ett år. När man flyttar ska man enligt 26 § FL inom en vecka anmäla flyttningen till Skatteverket, det vill säga adressändra. Det går dock bra att göra det senare än inom en vecka.
Din situation
Om du har flyttat ska du anmäla din nya adress till Skatteverket. Detta innebär endast att dina uppgifter i folkbokföringsregistret ändrads. Vilken adress du är folkbokförd på påverkar inte din äganderätt till bostaden. Äganderätten har ingenting att göra med folkbokföringen.
Som jag har förstått det så är det ditt ex som kommer att köpa din andel i bostaden. Hon kommer då inte att betala någon skatt. Kapitalskatt, tidigare kallad reavinstskatt, betalas när man säljer en bostad med vinst. Det är alltså du som vid försäljningen som kommer att betala skatt om det är så att du gör en vinst på försäljningen.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen eller kontakta en jurist på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.