Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Placering av barn i familjehem

Hej! Ett barn blir placerat i familjehem enligt LVU då samtycke saknats från vårdnadshavaren. Hur går man tillväga med en vårdplan/genomförandeplan då ej vårdnadshavaren vill samarbeta kring detta? Hur mycket kan en 4-åring vara delaktig i denna process? Hur går man tillväga rent praktiskt då olika insatser kan bedömas behövas? 

Rådgivarens svar

2020-06-17

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för omhändertagande av barn och placering i familjehem. 

Omhändertagande av barn 

Omhändertagande av barn regleras i socialtjänstlagen och lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. I första hand ska insatser ske i samtycke med föräldrarna men om samtycke inte finns och socialnämnden bedömer att det finns ett vårdbehov får ett omhändertagande ske enligt 1 § LVU. Innan ett beslut har fattats ska en utredning av huruvida det finns behov av åtgärder. De får då kontakta sakkunniga och andra personer för att klarlägga omständigheterna, vilka åtgärder som behövs och om det finns samtycke från vårdnadshavarna.

Efter att socialnämnden har fattat ett beslut om omhändertagande ska en ansökan skickas till tingsrätten där socialnämnden redogör för bland annat barnets förhållanden och omständigheter. När ett barn har placerats i familjehem ska socialnämnden minst var sjätte månad göra en prövning om det fortfarande finns ett behov av placeringen. Under tiden som barnet är placerat har socialnämnden en skyldighet enligt 13 a § LVU att följa upp vården. De ska besöka barnet regelbundet och föra enskilda samtal med barnet samt ha kontakt med vårdnadshavarna. Om vårdnadshavarna skulle samtycka till frivilliga insatser försvinner förutsättningarna för omhändertagande enligt LVU.

Vård- och genomförande plan

Dessa ska upprättas när ett barn placeras i ett familjehem enligt 11 kap 3 § SoL. I första hand ska dessa upprättas och genomföras i samförstånd med föräldrarna men om föräldrarna inte samarbetar måste socialnämnden ändå upprätta dessa.

Barnets delverkan

Av 36 § LVU följer att barnets inställning ska klarläggas så långt det är möjligt och att barnet ska få föra fram sina åsikter. Hur stor betydelse barnets åsikter har för beslutet beror på barnets ålder och mognad. Det är alltså svårt att säga på rak arm hur pass delaktig barnet kan vara i processen. Dock spelar barnets ålder en stor roll, exempelvis en 14-årings åsikter väger tyngre vilket gör att en 4-åring inte är delaktig i stor grad. Men i beslut som rör barn ska barnets bästa vara avgörande och socialnämnden har en skyldighet enligt 5 kap 1 § SoL att verka för att barnet har en trygg uppväxt under goda förhållanden.

Jag kan tyvärr inte svara på hur socialtjänsten genomför arbetet rent praktiskt. Jag rekommenderar er att ta kontakt med socialtjänsten i er kommun, exempelvis handläggaren för barnets ärende. Har ni fler frågor är ni välkommen att kontakta oss igen eller kontakta en jurist på Familjens Jurist. Här kan ni även läsa mer om LVU.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.