"När polisen med laga stöd ska verkställa provtagning får den - i lämplig omfattning - vidta tvång/våld när provtagningen ska utföras, och kan alltså ta blodprov mot din vilja om du vägrar lämna urinprov (10 § 4 punktsatsen PL). Blodprovet måste emellertid alltid tas av medicinskt utbildad personal. Polisen själv kan inte göra det. "
Hur kan det har inte strida mot mänskliga rättigheter och en egen persons suveränitet över ses egna krop?
Då personer som tillhör Johovas trossamfund inte tillåter att blod tappas, så strider det mot religions frihets lagen, vad händer om polisen tvingar en troende Johovas Vittne att lämna blodprov?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Jag har nedan delat upp din fråga i några huvudpunkter.
Polisens maktbefogenheter
Att ta blodprov eller urinprov är ett påtvingat kroppsligt ingrepp. I Regeringsformen 2:6 finns skydd gentemot det allmänna mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Grundlagsskyddet är dock relativt, vilket innebär att det kan begränsas genom lag (RF 20§ 1 st.). Begränsningar finns i rättegångsbalken kap. 28.
Enligt uttalande från JO ska en person som beröm blodprov istället för urinprov få ge ett blodprov. Vägrar man såväl urinprov som blodprov kan polisen använda tvång.
Religion
Enligt grundläggande fri- och rättigheter råder religionsfrihet. Religionsfriheten är absolut i svensk rätt. Man ska få tro och utöva sin religion såväl enligt Regeringsformen, FN som europakonventionen. Enligt europakonventionen kan friheten att utöva sin religion inskränkas endast med stöd i lag om inskränkningen är nödvändig i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen, hälsa och moral samt andras fri- och rättigheter. Det ska även vara i proportion till det syfte som ska uppnås. I diverse andra lagar hittar du reglering som en medborgare är skyldig att följa. Man kan därmed inte med hänvisning till religion bryta mot lagen.
Slutsats
Polisen har laga stöd för påtvingade kroppsliga ingrepp om kraven i 28 kap. rättegångsbalken är uppfyllda. Enligt rättegångsbalken 28 kap. 12§ krävs då att man är skäligen misstänkt för brott på vilket fängelse kan följa. Allmänt krävs då att misstanken om viss brottslighet är underbyggd av objektiva omständigheter och att dessa har viss styrka. Vidare måste polisen, som alltid, iaktta proportionalitetsprincipen i polislagen 8§. Polisen ska ingripa på ett så lindrigt sätt som möjligt för att ändamålet med ingripandet ska kunna uppfyllas.
Hoppas du tycker att det är svar på din fråga. Vänligen,
Elna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.