Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Processen vid förtal

Hej,
Jag och en kompis seglade i skärgården och när vi kom hem berättade han för sin flickvän att jag haft sex med en kvinna på nån sjökrog. Det har hon berättat för min flickvän. Detta är inte sant och detta är inledningen till en jobbig situation för mig. Jag kan inte reda ut detta förtal själv. Vad kan jag göra?

Vänliga hälsningar,
 

Rådgivarens svar

2017-07-17

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Regler som svarar på din fråga finns i brottsbalken (BrB). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå tillväga.

Allmänt om förtal:

Brottet förtal regleras i 5:1 BrB. Förtal begås av en gärningsman som pekar ut en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller som på något annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Brottet är fullbordad så snart uppgiften har kommit till tredje mans kännedom. Det krävs ingen bevisning om att beskyllningen faktiskt har medfört andras missaktning utan det räcker att det är fråga om nedsättande uppgifter. Uppgiften ska vara nedsättande för den beskylldes goda namn och rykte. Utgångspunkten för bedömandet är den sociala värderingen på den beskylldes ort och inom den egna personkretsen. Det kan räcka att uppgiften är nedsättande för den beskylldes anseende i de särskilda kretsar som denne tillhör. Även den som spridare vidare en uppgift kan dömas till förtal.

Tillämpning i ditt fall:

I ditt fall har din kompis berättat för sin flickvän att du haft sex med en annan kvinna än din flickvän. Otrohet är inte brottsligt men att anklaga någon för det kan likställas med att peka ut någon som klandervärd i sitt levnadssätt. Din kompis kan alltså sägas ha lämnat en uppgift som är ägnad att utsätta dig för andras missaktning då han har skapat en bild av dig som en ”otrogen man”. Även din kompis flickvän kan dömas till förtal då hon har spridit vidare uppgiften till din flickvän. Huruvida rekvisiten för förtal är uppfyllda bedöms dock av domstol. Vid bedömningen tas hänsyn till ditt goda namn och rykte, den sociala värderingen på orten du bor i och din personkrets. På så vis avgör man om uppgiften är av allvarlig nedsättande beskaffenhet.

Förtalsprocess:

Förtal faller inte under allmänt åtal utan under enskilt åtal enligt 5:5 BrB. Detta innebär att åklagaren endast i undantagsfall åtar sig att utreda brottet. Sådana undantag kan vara om det är påkallat från allmän synpunkt såsom att det finns ett klart samhällsintresse av att brottet tas upp, exempelvis när det är fråga om allvarligare brott. När en åklagare väljer att utreda ett brott riskerar inte målsäganden (den som blivit utsatt för brottet) att bli betalningsskyldig.

Om en åklagare inte utreder brottet finns en möjlighet för målsägande att själv väcka enskilt åtal. Detta görs då genom att målsägande skriver en stämningsansökan (se formkrav i 47 kap rättegångsbalken). I den mån domstolen skulle finna att tillräcklig bevisning inte föreligger för förtal får detta till följd att målsägande får stå för de (ofta) höga rättegångskostnaderna. Detta på grund av att de civilrättsliga reglerna gäller i sådana fall vilket innebär att den förlorande parten får betala.

Tillämpning i ditt fall och rekommendation:

Du skulle kunna skicka in en polisanmälan och se om åklagaren väljer att fatta beslut om att utreda brottet. I ditt fall verkar det däremot inte föreligga ett klart samhällsintresse för att brottet ska falla under allmänt åtal. Jag skulle därför tyvärr säga att det är osannolikt att åklagaren väljer att utreda brottet. Det andra alternativet är att du själv väcker ett enskilt åtal. Riskerna med att själv väcka åtal är att det både tar mycket tid och pengar. Skulle du inte lyckas nå upp till beviskraven för förtal (att uppgiften är av allvarlig nedsättande beskaffenhet), kommer du bli ersättningsskyldig för de höga rättegångskostnaderna. Jag skulle därför avråda dig från att från att väcka ett enskilt åtal.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.