Får min närmaste chef, ej högsta chef, hota med ”är det inte tiptop hör imorgon när jag kommer så har ni två inget jobb kvar” och sedan vid slutet på chefens pass säga ”jag meddelar via ett sms eller samtal imorgon bitti om ni inte behöver komma tillbaka”?
Hej,
Stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen!
Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller i ditt ärende och hur du kan gå vidare. Regler om anställningsförhållanden finns att hitta i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) och diskrimineringslagen (DiskL).
Provocerad uppsägning
En uppsägning kan föreligga om en arbetsgivare genom att yttrande eller handlande ger uttryck för, och av arbetstagaren uppfattas som, att anställningen ska upphöra (AD 2006 nr 44). Formellt görs uppsägningen av den anställde själv men i själva verket har uppsägningen framkallats av arbetsgivaren. För att arbetsgivarens handlande ska utgöra provocerad uppsägning måste det strida mot god sed på arbetsmarknaden eller på annat sätt vara ”otillbörligt”, exempelvis att uppsägningen föranletts av hot om uppsägning. Sådant beteende från arbetsgivarens sida är olagligt.
Om kriterierna ovan är uppfyllda kan arbetsgivaren bli skyldig att betala allmänt skadestånd enligt grunderna för lagen om anställningsskydd, även om den anställde inte har lämnat anställningen (jfr 38 § LAS och AD 1985:112).
Allmänt olämpligt uppträdande eller diskriminering
Hoten från din arbetsgivare är helt klart olämpliga. Om din arbetsgivares kommentarer inte skulle anses utgöra provocerad uppsägning kan det vara fråga om allmänt olämpligt uppträdande eller diskriminering. Det måste initialt göras en distinktion mellan allmänt olämpligt agerande och juridiskt erkänd diskriminering.
Diskriminering föreligger enbart om det olämpliga agerandet grundar sig i vissa erkända diskrimineringsgrunder. Det som faller utanför kan vara olämpligt och grunda provocerad uppsägning men inte föranleda några rättsliga konsekvenser enligt diskrimineringslagen. Diskrimineringsgrunderna som föreligger är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder samt religion och annan trosuppfattning, 1 kap. 1 § DiskL. Av din fråga att döma verkar din chefs kommentarer inte kunna kopplas till någon av diskrimineringsgrunderna.
Sammanfattning
Arbetsgivares agerande är begränsat och till viss del lagreglerat. Arbetsgivaren kan alltså inte bete sig hur som helst. Av den information du gett i din fråga kan provocerad uppsägning föreligga, vilket kan aktualisera skadeståndsskyldighet för arbetsgivaren.
Min rekommendation till dig är att ta kontakt med den fackliga organisation som finns på din arbetsplats för att diskutera eventuella möjligheter för att komma fram till en lösning mellan dig och din arbetsgivare. Du kan även kontakta en jurist som är specialiserad inom arbetsrätt för att få råd kring hur du kan ta ärendet vidare.
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.